Volledig scherm
Het Gasthuis in Millingen wordt verbouwd. Foto Thinkstock © Thinkstock

St. Jan de Deo: verbouwing én nieuwe eigenaar

MILLINGEN - Sint Jan de Deo krijgt begin 2018 een nieuwe eigenaar. Het Millingse Gasthuis staat bovendien een grootscheepse renovatie te wachten. Sommige bewoners verhuizen zelfs twee keer binnen een jaar.

Een groot deel van Gasthuis Sint Jan de Deo (zorgcentrum) in Millingen komt, vermoedelijk al eind januari,  in handen komen van Estea. Het zorgvastgoedbureau uit Ede bevestigde dat gisteren bij monde van directeur Teus Oskam en presenteert zich vanavond al als aanstaande eigenaar aan de inwoners van het Millingse zorgcentrum.

De onlangs gebouwde zorgunits voor mensen met dementie (Klein Millingen) blijven in handen van de huidige stichting Sint Jan de Deo. De rest van het pand zal overgaan naar Estea. Dat zal het gebouw terug verhuren aan de stichting. Daarvoor wordt een vijftienjarig contract gesloten. 

De verkoop van het Gasthuis is volgens directeur Roel Jutten noodzakelijk. Grote delen van het pand waren aan een grondige renovatie toe, maar daarvoor had de stichting zelf niet de benodigde financiële middelen. ,,Bovendien zijn wij gespecialiseerd in het leveren van zorg, niet in vastgoedprojecten. Daarom is samenwerking met Estea gezocht.’’

Twee delen

De verbouwing van het Gasthuis bestaat uit twee delen. Zo wordt de volledige vleugel aan de Sint Willibrordstraat omgebouwd. Daarin verrijzen een extra dagopvangruimte én 29 ‘intramurale’ woningen. Bedoeld voor dementerenden of cliënten met een zogeheten somatische indicatie (voor zware lichamelijke klachten). 

Naar verwachting zal die renovatie in april gereed zijn. Voorts wordt ook de vleugel aan de Schoolstraat opgeknapt. Daar maakt aannemer - vermoedelijk Giesbers Bouw - van 32 woningen, 16 nieuwe. Die zullen rond de zomer klaar zijn. 

Jutten: ,,Dat worden wat we voorheen aanleunwoningen zouden noemen. Estea gaat die rechtstreeks aan cliënten verhuren. Daarbij werken we samen om zoveel mogelijk mensen in die woningen te plaatsen die veel zorg nodig hebben, maar wel graag zelfstandig willen wonen.’’

Hoewel het aantal kamers in het Gasthuis licht afneemt, hoeven er geen bewoners te vertrekken. Er stonden ruimtes leeg doordat de leiding al inspeelde op de aanstaande renovatie. In totaal zullen zo’n dertig bewoners van de instelling komend jaar verhuizen. Een derde van hen zelfs twéé keer, omdat zij vooruitlopend op de verbouwing tijdelijk een andere woonruimte krijgen toegewezen binnen het Gasthuis.

Wat er gaat veranderen? ,,Met name de sanitaire voorzieningen krijgen een facelift’’, weet Jutten. ,,Die waren op veel plaatsen versleten en veel te klein. Ook komt er een nieuwe ruimte voor dagopvang, krijgt alles weer een fris likje verf, komt er een nieuwe entree, andere vloerbedekking én – ook niet onbelangrijk – voldoen we straks weer aan de hoogste eisen voor brandveiligheid. Bewoners zijn nu ook al absoluut veilig en de brandweer is coulant, maar ze verwachten wel dat we na een verbouwing ook weer aan de strengste voorschriften voldoen.’’

Over de hoogte van het verkoopbedrag en de kosten die met de verbouwing gemoeid zijn, wenst Jutten vanwege de nog lopende onderhandelingen geen uitspraken te doen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.