Staatssecretaris: trots dat Nijmegen eerste Nederlandse green capital is

NIJMEGEN - Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) is trots dat Nijmegen dit jaar de eerste Nederlandse green capital is. Dat zei ze bij het tekenen van het Boek van Nijmegen op het stadhuis. ,,Het is heel belangrijk voor Nederland dat Nijmegen deze titel mag dragen.’’

Het tekenmoment op het stadhuis ging vooraf aan de officiële aftrap van het groene jaar, in de St. Stevenskerk. In het Boek van Nijmegen laten belangrijke bezoekers aan de stad, van Rutger Hauer tot Angela Merkel, een boodschap achter.

Groene pen

Nu was het de beurt aan onder meer staatssecretaris Van Veldhoven om met, jawel, een groene pen, Nijmegen te feliciteren met de titel Green Capital van Europa. Ook op het stadhuis waren de loco-burgemeesters van het Duitse Essen en het Noorse Oslo, respectievelijk de vorige en volgende dragers van de titel.

Verder was Karmenu Vella aanwezig, de Eurocommissaris voor Milieu, die elk jaar een andere Europese stad tot Green Capital uitroept. ,,Nijmegen heeft deze titel verdiend", zo zei hij. ,,De plannen die de stad heeft met afvalbeheer, mobiliteit, en de energietransitie, komen overeen met de doelstellingen van de EU.’’

Boodschap

De buitenlandse gasten werden vergezeld door de Gelderse commissaris van de Koning Cornielje, gedeputeerde Bea Schouten (Milieu), de Nijmeegse burgemeester Bruls, en wethouder Harriët Tiemens, die duurzaamheid in haar portefeuille heeft. Allen lieten zij een boodschap in het Boek van Nijmegen achter, om het 'historische moment te markeren'.

De Essense loco-burgemeester Simone Raskob gaf de nieuwe titeldrager nog het advies mee om vroeg te beginnen met het stellen van groene doelen. ,,Hoe je die uitvoert, ook in de jaren na 2018.’’ Burgemeester Bruls voegde er daarop aan toe, dat het niet de stad is die de titel verdient, maar de mensen in Nijmegen die dag in dag uit met duurzaamheid bezig zijn.

Voetsporen

,,Ik hoop dat andere Nederlandse steden in de voetsporen van Nijmegen zullen treden’’, zei staatssecretaris Van Veldhoven nog, voordat de hoogwaardigheidsbekleders te voet verder gingen, richting de St. Stevenskerk. In de regen. ,,Je bent in Nederland, of je bent het niet’’, riep Bruls het gezelschap bij het naar buiten lopen toe.

Volledig scherm
Het Boek van Nijmegen. © DG
Volledig scherm
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven tekent het Boek van Nijmegen © DG
Volledig scherm
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven bekijkt de boodschappen van de andere hoogwaardigheidsbekleders in het Boek van Nijmegen. © DG
Volledig scherm
De felicitaties van de hoogwaardigheidsbekleders aan de stad Nijmegen voor de titel Green Capital of Europe. © DG
Volledig scherm
De felicitaties van de hoogwaardigheidsbekleders aan de stad Nijmegen voor de titel Green Capital of Europe. © DG
Volledig scherm
Burgemeester Bruls tekent het Boek van Nijmegen. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.