Stakende buschauffeurs: 'Het is altijd racen, racen, racen'

NIJMEGEN - Je kachelt door het drukke verkeer een kleine 80 kilometer van Nijmegen naar Venlo. Tijd om na aankomst even de benen te strekken of een plasje te plegen is er niet. Laat staan een kopje koffie in de kantine. 

,,Bij aankomst had je eigenlijk alweer op de terugreis moeten zijn’’, zegt buschauffeur Jos van Rens uit Nijmegen. ,,Het is racen, racen en nog eens racen.’’

Voor Van Rens en zijn collega's is de maat vol. De buschauffeurs gaan staken. Overal in het land blijven donderdag 4 januari de bussen in de remise staan, zo maken de vakbonden FNV en CNV bekend. 

Roofbouw

De actiebereidheid is groot, merkt Van Rens, tevens kaderlid bij de FNV. Zelf bestuurt hij al 38 jaar een van de stadsbussen in Nijmegen. Er wordt roofbouw gepleegd op buschauffeurs, vindt de Nijmegenaar.

Toilet

 ,,Als mensen op vakantie gaan wordt aangeraden om na 2 uur rijden even te rusten. Die richtlijnen gelden totaal niet voor professionele bestuurders.  Wij zitten vier uur onafgebroken achter het stuur.'' Tijd voor een korte pauze of sanitaire stop is er niet.  ,,Op veel eindpunten ontbreekt zelfs een toilet’’, zegt Van Rens.

Gasbus van Breng in Nijmegen.
Volledig scherm
Gasbus van Breng in Nijmegen. © Bart Beelen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.