Nederland/Nijmegen: 22-11-2017 Waalbrug in het schemerduisterDgfotoFoto: Bert Beelen
Volledig scherm
Nederland/Nijmegen: 22-11-2017 Waalbrug in het schemerduisterDgfotoFoto: Bert Beelen © Bert Beelen

Start renovatie: spitsmijders op Waalbrug krijgen cadeautjes

NIJMEGEN -  Automobilisten die regelmatig in de spits over de Nijmeegse Waalbrug rijden, krijgen een aanbod van de gemeente Nijmegen in ochtend- en avondspits de brug links te laten liggen. Deze spitsmijders krijgen als ‘tegenprestatie’ spaarpunten waarmee ze cadeautjes kunnen kopen. Nijmegen hoopt zeshonderd automobilisten te verleiden om de Waalbrug het komende anderhalf jaar te mijden. De renovatie van de Waalburg start vandaag.

Dagelijks rijden 55.000 voertuigen over de Waalbrug. Een aantal van zeshonderd lijkt dan weinig. ,,Maar een klein percentage kan al verschil uitmaken,” zegt een woordvoerder van de gemeente Nijmegen. 

Camera's

Nieuwe verkeerssituatie op de Waalbrug als betondek wordt vervangen.
Volledig scherm
Nieuwe verkeerssituatie op de Waalbrug als betondek wordt vervangen. © Rijkwaterstaat

Camera's boven het wegdek van de Waalbrug en stadsbrug De Oversteek hebben in december en januari kentekens geregistreerd van auto's die regelmatig in ochtend- en avondspits over de bruggen rijden. De auto-eigenaren krijgen op 20 maart een brief op de mat met daarin het aanbod om de spits te mijden. Hoeveel brieven de deur uitgaan, kan een gemeentewoordvoerder op dit moment nog niet zeggen. 

De langverwachte renovatie van de Waalbrug die anderhalf jaar gaat duren, begint vandaag. De busbaan stad inwaarts wordt dan opgeheven en de bussen gaan de rijbaan op. Die komen niet in in een eventuele file terecht. De verkeerslichten voor de Waalbrug in Lent, bij de Turennesingel, worden zodanig aangepast zodat de bus met voorrang kan invoegen. Eind maart, begin april gaan automobilisten hinder krijgen van de renovatie. Weggebruikers hebben dan twee rijstroken beschikbaar in plaats van vier, en het verkeer gaat buiten de bogen rijden: via de busbaan en het fietspad.

Chroom-6

De aannemer begint met de vervanging van het betondek. Aanvankelijk leek het erop dat tijdens de werkzaamheden twee keer twee rijbanen beschikbaar zouden blijven. De renovatie zou eigenlijk vorig jaar na de Vierdaagse starten. Maar vorig jaar mei is het kankerverwekkende chroom-6 aangetroffen op de hele brug: het schilderwerk en op de staalconstructie onder het wegdek. Dat leidde tot maandenlang uitstel én allerlei veiligheidsmaatregelen voor werkers, voorbijgangers en omwonenden. Zo komen er speciale werktenten op de brug voor de werknemers die aan de staalconstructie onder het wegdek werken. Ook komen er voor omkleedcabines. Dat vraagt allemaal ruimte. Dat betekent dat het niet mogelijk is om alle rijstroken open te houden tijdens het werk. Voor het verkeer is er daarom het komende anderhalf jaar maar een rijstrook stadinwaarts en een rijstrook staduitwaarts beschikbaar. 

Vrachtwagens, touringcars en landbouwvoertuigen mogen tijdens de gehele renovatie niet over de Waalbrug. Fietsers en voetgangers kunnen de brug blijven gebruiken. 

SLIMspitsen

Nijmegen start medio maart een grote publiekscampagne SLIMspitsen om mensen te verleiden de fiets te pakken of om buiten de spits te reizen. Langs de wegen komen informatieborden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.