Volledig scherm
Annouk van Nunen (midden) met haar buddy Leen Ooms en 'haas' Jos. © Loes Wijffels

Steeds meer deelnemers en geld voor Run4Usher-team

NIJMEGEN - Tussen de 35.000 deelnemers aan de Zevenheuvelentocht rennen er 144 mensen mee voor het Run4Usher-team dat geld inzamelt voor onderzoek naar het Ushersyndroom, een erfelijke ziekte die tot volledige doof- en blindheid kan leiden. 

Dit jaar doet het team voor de vierde keer mee. In vergelijking met het eerste jaar is het aantal aantal deelnemers verdubbeld, net als de inkomsten.

Buddies

Met een kort bandje heeft Usherpatiënte Ivonne Bressers (51) uit Arnhem direct contact met haar buddy, Edith Mulder. 

Mulder: ,,Als het nodig is roep ik 'hoog', zodat Ivonne weet dat ze haar knieën iets hoger moet tillen voor bijvoorbeeld een drempel, of ik roep 'rechts' of 'links' als we een gat of plas moeten omzeilen. Ik vind het magnifiek om te doen. Iedere kilometer is spannend, maar ook zo mooi!’’

Hazen

Volledig scherm
Ivonne Bressers (rechts) en haar Buddy Edith Mulder. © Loes Wijffels

Zo’n 1,5 meter voor en achter hen lopen 3 ‘hazen’, helpers die de weg vrijhouden voor de 7 slechthorende en slechtziende hardlopers van het Run4Usher-team. Bressers: ,,Dit is voor mij ultiem genot. Door mijn handicaps gaat alles langzaam in mijn leven. Bij het hardlopen kan ik me uitleven. Bovendien is het heel gezellig.’’

Ook Annouk van Nunen (41) uit Leiden loopt mee met haar vaste buddy, Leen Ooms. 

Ooms vindt het geweldig om blinden en slechtzienden deze ervaring te kunnen geven: ,,Het is ook heel verantwoordelijk werk. Mensen zien niet direct dat hier mensen met een beperking lopen. Zeker niet op zo’n druk evenement. Voor ons is het soms echt ellebogenwerk en zijn we als het nodig is zeer luidruchtig om de weg vrij te houden voor onze lopers.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.