Ambulances en een traumahelikopter op de plek van het ongeval in Lienden. Hierbij kwam een 41-jarige wielrenster uit Nijmegen om het leven.
Volledig scherm
Ambulances en een traumahelikopter op de plek van het ongeval in Lienden. Hierbij kwam een 41-jarige wielrenster uit Nijmegen om het leven. © AS Media

'Steeds meer en ernstigere ongelukken met fietsers'

NIJMEGEN - Het loopt de spuigaten uit met het aantal ongelukken met fietsers en wielrenners. Harde cijfers zijn er niet, omdat trauma's niet per verkeerscategorie geregistreerd worden, maar ambulanceverpleegkundigen zeggen het onderling steeds vaker.

In Nijmegen zijn in amper een jaar tijd drie fietsers overleden na een ongeval in de stad, een vierde slachtoffer uit Nijmegen kwam in het Betuwse Lienden om. 

Op de Wijchenseweg gebeurde afgelopen najaar een fataal ongeval waarbij een fietsster werd aangereden door een bus. Een paar maanden later schepte een taxi een fietsster op de Graafseweg, zij overleefde het ongeval niet. Half juni overleed een fietser afkomstig uit Australië na een aanrijding met een auto op de kruising Prins Bernhardstraat en de Bijleveldsingel. En op 22 juli kwam een 41-jarige wielrenster uit Nijmegen om na een aanrijding tijdens Flipjes Toertocht in Lienden.

'Steeds ernstiger'

,,De opgelopen verwondingen zijn gemiddeld steeds ernstiger, lijkt het’’, stelt Mac Honigh, hoofd van de ambulancedienst Nijmegen.

Onderzoek moet het uitwijzen, maar volgens Honigh is een voor de hand liggende verklaring dat fietspaden en -stroken te beperkt zijn voor de grote groepen. ,,Ook zien we ongelukken doordat er veel te hard gefietst wordt op plekken waar dit eigenlijk niet kan.’’

Op racefietsen, maar ook op elektrische fietsen. ,,En dan met name de oudere mensen. Die kunnen niet meer snel genoeg reageren als er iets onverwachts gebeurt.’’

Volgens Honigh gebeuren er relatief vaak ongelukken op wegen en paden buiten de drukke stad. Ook dat zou volgens hem alles te maken kunnen hebben met de snelheid waarmee gereden wordt. 

Spoedeisende hulp

Uit cijfers van VeiligheidNL, dat in opdracht van het Rijk onderzoek doet, blijkt dat vorig jaar 64.500 fietsers op de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis belandden. Ruim de helft van de fietsongevallen gebeurde met een gewone fiets. Bijna één op de vijf gewonden reed op een e-bike. Een derde deel van de fietsongevallen gebeurde op een fietspad. Daarnaast vond ook bijna een derde deel plaats op een gewone weg zonder fietsstrook. Veruit de meeste ongevallen (66 procent) gebeurden binnen de bebouwde kom. 

Wielrenners

Van de 1,5 miljoen wielrenners in Nederland kwamen er vorig jaar 4.700 in het ziekenhuis terecht. Een kwart van de racefietsers werd aangereden, bijna een derde reed tegen iets of iemand aan en ruim één op de tien verloor het evenwicht en viel. Ongevallen op een racefiets kwamen het meest voor bij mannen tussen de 35 en 54 jaar, aldus VeiligheidNL. Bij de vrouwen raakten relatief veel wielrenners van 25 tot 34 gewond. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.