Volledig scherm
Miranda Kosman uit Groesbeek bij haar Ford 2000. © Theo Peeters

Steeds meer vrouwen ontdekken de tractor

Steeds meer vrouwen vinden het leuk om op een oude trekker ritjes te maken. Die conclusie trekken Jan van Vliet (74) en Wim Boer (79) uit respectievelijk Oudewater en Stolwijk. Jan en Wim doen mee aan de oldtimer-tractorvierdaagse, die dit jaar voor de zevende keer in Groesbeek plaatsvindt. 

Volledig scherm
Jan van Vliet bij zijn Universal. © Theo Peeters

,,Vroeger zagen we alleen oude mannen die een binding hadden met de agrarische sector: nu zien we ook jongeren die die binding niet hebben én vrouwen”, zegt Jan.  Het verschijnsel blijft betrekkelijk: van de 45 deelnemers aan deze vierdaagse, zijn er drie vrouw. Jan doet mee met een Universal, een Roemeense trekker uit 1973 en Wim zit op een Massey Ferguson uit 1976.   Elke dag vertrekken ze vanaf camping De Leigraaf in De Horst voor een ritje van zo'n 100 kilometer door de streek.

Jan van Vliet heeft in zijn jeugd nog met paarden gewerkt op de boerderij van zijn vader. ,,Vader was een paardenman. Die wilde niet aan de trekker. Maar uiteindelijk is het er toch van gekomen.” Ook Wim Boer komt van een boerderij. ,,Weet je wat het leuke is aan deze vierdaagse? Je hebt hier allemaal heuvels. Bij ons is het plat. Maar hier kun je lekker bult op-bult af. Dat is fascinerend.”

Hanomag

Volledig scherm
Wim Boer bij zijn Massey Ferguson. © Theo Peeters

Maarten-Jan Buckens vormt samen met Jeanne Marie Sommers (van camping De Leigraaf in De Horst) de organisatie van de oldtimer-vierdaagse: voor tractoren die 35 jaar zijn of ouder. Maarten-Jan, in het dagelijks leven landbouwmachinesmonteur, heeft zelf zes tractoren, waaronder een Hanomag uit 1968.

En Miranda Kosman (46) uit Groesbeek rijdt mee op een Ford 2000 uit 1958 die van ‘ons pap’ is geweest. ,,Hij had altijd nog een keer aan deze vierdaagse willen meedoen. Dat is er helaas niet meer van gekomen. Het is fijn dat ik dat nu voor hem mag doen”. 

Jeanne Marie Sommers heeft verschillende oude tractoren. ,,Maar deze - een Massey Ferguson uit 1957 - is mijn juweeltje. Weet je wat is? Een tractor functioneert beter als een paard. Als je naar links stuurt, dan ga je ook naar links. Da’s bij een paard niet altijd zo”, aldus Jeanne Marie, die bij de camping ook een stoeterij runt.

Volledig scherm
Jeanne Marie Sommers bij haar Massey Fergusson. © Theo Peeters

De vierdaagse eindigt donderdag. Dan verzamelen alle deelnemers zich op de Canadese begraafplaats om van daar in optocht naar de Buurtsuper Breedeweg te rijden. Daar wordt met een hapje en een drankje de tractorvierdaagse afgesloten. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.