Volledig scherm
Eerder dit jaar veroorzaakte een spookrijder een ongeluk op de A12. © regio15.nl

Stijging aantal ongelukken nergens zo groot als in Gelderland

NIJMEGEN - Er zijn het afgelopen jaar in Gelderland anderhalf keer zoveel ongelukken gebeurd als vier jaar geleden. De groei van het aantal verkeersongevallen is daarmee nergens in Nederland groter dan hier.

De Stichting Incident Management Nederland (IMN) telde de afgelopen twaalf maanden 3.125 ongelukken op snelwegen en provinciale wegen in Gelderland. In 2013 waren dat er nog 2.150.

De A12 bij Arnhem en A73 bij Nijmegen springen eruit. Op de A12 telt de Stichting IMN een verdubbeling, terwijl het aantal ongelukken op de A73 groeide met liefst 131 procent.

Smartphone

Volledig scherm
Een man werd net op tijd gered uit een brandende auto na een ernstig ongeluk op A12. © Persbureau Heitink

In heel Nederland was het vaker raak op de zogeheten hoofdwegen. Het aantal incidenten groeide in vier jaar tijd van 20.462 naar bijna 26.000. Dat komt neer op een landelijke groei van ongeveer 27 procent.

De extreme groei van de afgelopen jaren is volgens de stichting mede te wijten aan het gebruik van smartphones achter het stuur. 
Op hoofdwegen die drukker zijn geworden, gebeurden volgens de stichting logischerwijs ook meer ongelukken. 

Niet overal is het vaker raak dan eerst. Vooral op 
wegen die de afgelopen jaren zijn verbreed, gebeurden juist minder ongelukken. Op het stuk A12 bij Ede bijvoorbeeld daalde het aantal ongelukken juist met 19 procent. Dat werd negatief gecompenseerd door het stuk snelweg tussen Ede en Duitsland.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.