Een varken en ganzen in de Blijde Incomste, de traditionele optocht bij de afsluiting van het Gebroeders van Limburg Festival in 2013. Ook dit jaar lopen de dieren weer mee.
Volledig scherm
Een varken en ganzen in de Blijde Incomste, de traditionele optocht bij de afsluiting van het Gebroeders van Limburg Festival in 2013. Ook dit jaar lopen de dieren weer mee. © Bert Beelen

'Stop met levende dieren bij evenementen'

NIJMEGEN - Stop met het gebruik van levende dieren bij feesten, festivals en bedrijfsopeningen. Die oproep doet de Partij voor de Dieren in Nijmegen aan organisatoren en ondernemers. 

'Het probleem met het gebruik van levende dieren bij festiviteiten is dat het dierenwelzijn niet kan worden gegarandeerd', schrijft de partij in de openbare oproep.

De partij richt zich in eerste instantie tot het Gebroeders van Limburg festival, waar  onder meer roofvogels tentoongesteld worden. Vorig jaar was daar veel kritiek op. De organisatie heeft al wel maatregelen genomen voor de komende editie op 25 en 26 augustus: de uilen mogen niet geaaid worden en staan in een schaduwrijke omgeving. 

Ongeschikt

Quote

Paarden zijn daar voor getraind, maar bij die andere dieren zetten we toch wel vraagteken

Michelle van Doorn, fractievoorzitter PvdD

Fractievoorzitter Michelle van Doorn van de Partij voor de Dieren in Nijmegen is blij dat het festival geluisterd heeft naar de kritiek. ,,Maar vogels blijven ongeschikt om te gebruiken'', vindt ze. ,,Het festival is koploper in het gebruik van dieren. Er lopen ook ganzen, varkens paarden en kamelen mee in de Blijde Incomste, een bonte stoet van middeleeuwse figuren. Paarden zijn daar voor getraind, maar bij die andere dieren zetten we toch wel vraagtekens.''

In de oproep staat verder: 'We leven niet meer in de middeleeuwen, dus laten we geen levende dieren meer gebruiken. De middeleeuwen kende meer tradities die we om de voor de hand liggende redenen hebben afgeschaft, zoals aderlaten of heksenverbrandingen.' Als alternatief stelt de partij om kunstenaars of kinderen iets te laten maken, dat de dieren verbeeldt.

Afspraken

In een reactie zegt zakelijk leider Erik de Gans van het Gebroeders van Limburgfestival dat hij wel degelijk luistert naar 'de geluiden uit de samenleving'. ,,We hebben pas geleden uitgebreid gesproken met de Partij voor de Dieren. Dieren horen bij het festival, vinden wij. Zij stelden voor er op een andere manier mee om te gaan en daar willen we zeker naar luisteren. Voor dit jaar hebben we alle afspraken al gemaakt. Er zijn mensen die de levende dieren er juist bij willen hebben, anderen niet. We zullen daar heel open en oprecht over nadenken.''

Van Doorns van de partij wijst op enkele andere ongewenst gebruik van levende dieren: pony rijden op de najaarskermis, levende kerststallen en kuikentjes knuffelen bij de bedrijfsopeningen. Tijdens de raadsvergadering van 4 juli diende zij ook een motie in, om geen gemeentelijke subsidie meer te geven aan evenementen die roofvogels gebruiken. De dierenpartij kreeg alleen steun van SP, Stadspartij DNF en 50Plus waarmee het voorstel ruim werd verworpen (10 voor, 25 tegen). 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.