Studenten vertellen in docu over brand in wooncomplex: 'Ik was alles kwijt'

VideoNIJMEGEN - Het mag dan bijna drie jaar geleden zijn, toch staat de brand die 1 januari 2014 een groot gedeelte van een studentencomplex aan de Groesbeekseweg in Nijmegen vernielde, nog in vele geheugens gegrift. Reden voor Studentenvakbond AKKU en Veiligheidsregio Gelderland-Zuid er een korte documentaire over te maken. 

Die presenteerden ze woensdag.

Een stukje bewustwording moet de film creëren, vertelt Simon de Vette, die zich vanuit de AKKU bezig heeft gehouden met de film. ,,Studenten bewust maken van brandveiligheid. Dat vinden we belangrijk. Normaal gesproken houden we ons niet bezig met bewustwording, maar meer met ludieke acties. Mooi om dat nu juist eens te doen.’’

Impact

Ook vertelt hij dat de gebeurtenis veel indruk op Nijmeegse studenten heeft gemaakt. ,,Het was een grote brand in een bekend complex dichtbij het centrum. Het had veel impact. Daarom hadden we al langer de wens om hier een documentaire van te maken.’’

In de korte docu komen drie zussen aan het woord, Heleen, Liselotte en Frederieke Joore, die ten tijde van de brand in het pand woonden. 'Ik ben alles kwijtgeraakt', vertelt Heleen in de vijf-minuten-durende video. Ook vertellen de zussen hoe ze nu nog wel eens worden herinnerend aan die ene nacht. Heleen: 'Het bezorgt me nog steeds paniek als ik een brandweerauto hoor'. 

Live beelden

De Vette vertelt dat de vele live beelden die de brandweer de bewuste avond heeft gemaakt, ook naar buiten moesten worden gebracht. Die beelden werden gemaakt door de camera's die brandblussers op hun helmen hadden bevestigd. 

Brandweerman Joost Ebus die bij de actie was, doet ook zijn verhaal. 'Als je achteraf hoort dat er niemand overleden is bij deze brand, dan denk je wel even dat we door het oog van de naald zijn gekropen'. 

Luxe woonoord

Bij de brand raakte uiteindelijk niemand gewond. Wel brandde een derde van het pand af. Het voormalige klooster is inmiddels omgebouwd tot luxe woonoord met zestien grotere woningen en vijf kleinere appartementen.

Volledig scherm
De brand die 1 januari 2014 in klooster aan de Groesbeekseweg, hoek Heyendaalseweg, woedde. © Gerard Verschooten
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.