Studenten willen geen les meer in steenkolen-Engels van docenten

NIJMEGEN - Tweedejaarsstudenten Psychologie zijn een petitie gestart om weer onderwijs te krijgen in de Nederlandse taal. Bij de start van het nieuwe studiejaar kregen de psychologiestudenten die de Nederlandstalige variant volgen, ineens les in het Engels. De petitie is inmiddels door meer dan tweehonderd sympathisanten ondertekend.

Volledig scherm
De Radboud Universiteit in Nijmegen. © Bert Beelen

Grootste bezwaar van de studenten is dat de docenten onderwijs geven in 'steenkolen'-Engels. 'Door gebrek aan ervaring met, en kennis van de Engelse taal van onze docenten, kunnen wij de colleges niet goed volgen. Ook kunnen de docenten de stof duidelijk minder makkelijk overbrengen.'

Volgens de studenten zijn zonder vooraankondiging de Engelstalige en Nederlandstalige opleidingen samengevoegd. Gevolg is dat de lessen in het Engels worden gegeven.

Afspraken niet nagekomen

De studenten zeggen nog wel vergoeilijkend 'uw wens om te internationaliseren om de nodige groei te garanderen', te begrijpen. Maar, zo vervolgen de initiatiefnemers, bij aanvang van hun studie is hen een opleiding beloofd in de Nederlandse taal. Ook staat in de reglementen dat alle tentamens in het Nederlands worden afgenomen. Die afspraken worden volgens de studenten niet door de Radboud Universiteit nagekomen.

'Om een lang verhaal kort te maken, wij geloven in ons recht op goed onderwijs. Momenteel is dat niet wat u ons biedt. Wij voelen ons op deze manier voorgelogen (...). Wij verzoeken u dan ook vriendelijk doch dringend deze punten in acht te nemen en te zoeken naar een passende oplossing.'

In gesprek

De Radboud Universiteit gaat donderdag met de studenten in gesprek. Of sprake is van het wekken van valse verwachtingen, kan de persvoorlichter niet zeggen. ,,De faculteit heeft aangegeven dat de communicatie vooraf beter had gekund. Maar feit is ook dat je van deze studenten mag verwachten dat ze de Engelse taal passief beheersen. Ze hebben ook Engelstalige studieboeken." 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.