't Plein: Ik snap niet dat opkomst bij raadsverkiezingen zo laag is

ColumnDe gemeenteraad is het democratisch orgaan dat het dichtstbij de burger staat. Toch valt de opkomst bij de lokale verkiezingen vaak tegen. Ook in  Nijmegen, iets meer dan vijftig procent van de kiezers brengt de laatste decennia zijn /haar stem uit.  Dat zou fors hoger moeten liggen, vind ik. 

Juist die gemeenteraad praat en beslist over praktische zaken die iedereen raken zoals  de aanleg van fietspaden, groen in de wijk, de aanleg van speelplekken, de verkeersdoorstroming, waar wel en waar niet bouwen, onderhoud aan straten, hoe regel je de ombouw naar gasloze wijken, hoe zorg je voor voldoende veiligheid op straat, hoe regel je de thuishulp voor ouderen. Thema's waar iedereen wel een mening over heeft. Op de sociale media wordt er ook volop over 'gesproken'.  Dus ik snap niet zo goed waarom de opkomst bij raadsverkiezingen zo laag is. 

Onlangs las ik een opinie van de Haagse burgemeester Pauline Krikke over de betekenis van de gemeenteraad. Ook zij schetst dat de raad er vooral is om praktische problemen op te lossen. Ze deed een oproep aan de partijen die meedoen aan de raadsverkiezingen dat scherp in het oog te houden. Hou het simpel, hou het dichtbij, discussieer niet zoals in de Tweede Kamer schreef ze. 

Ze riep de lokale politici op écht voor de stad te willen gaan en niet in eindeloze moeilijke ideologische debatten te verzanden. Maak van de verkiezingscampagne geen blokkade-estafette, zorg niet voor verdeeldheid was haar oproep.  Ze riep de partijen op vooral na te denken 'over samenwerken om de stad vooruit te helpen'. Sommige partijen buitensluiten werkt niet. Daarmee negeer je ook kiezers. Ik werd blij van haar betoog. Het is ook een tip  voor de Nijmeegse politici. 

Volledig scherm
Rob Jaspers.
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.