Volledig scherm
Shell-tankstation A325 bij Elst, richting Arnhem © Foto's: DG

Tanken was in ruim twee jaar niet zo duur

NIJMEGEN - Tanken doet weer pijn in de portemonnee. Lange tijd kon je Euro95 in je auto gooien voor minder dan 1,50 euro per liter, maar de laatste weken is de benzineprijs gestaag omhoog gegaan. Nu is zelfs de hoogste literprijs in 2,5 jaar bereikt; sinds de zomer van 2015 waren benzine en diesel niet zo duur.

De adviesprijs voor benzine was gisteren 1,70 euro per liter, met kortingen was tanken daardoor op z'n goedkoopst 1,51 euro. 

Vraag

poll

De benzineprijs heeft geen invloed op het aantal kilometers dat ik met mijn auto rijd

  • Eens (62%)
  • Oneens (38%)
2980 stemmen

Het was voor het laatst in juli 2015 dat de adviesprijs voor Euro95 rond deze koers lag. Voor diesel zelfs nog een maand langer geleden. In juni 2015 was de adviesprijs voor diesel 1,37. Daar zaten we gisteren met 1,36 weer tegenaan te hikken. Aan de pomp kost diesel nu op zijn minst 1,22 euro per liter.

Tanken voelen we dus weer flink in onze portemonnee. De prijzige benzine komt, zegt Paul van Selms van consumentenplatform UnitedConsumers, door de stijgende olieprijs. ,,De olieprijs is lange tijd relatief laag geweest. Nu is de oliewinning beperkt en door de aantrekkende economie wordt er meer afgenomen. Een kwestie van vraag en aanbod dus.’’

Zowel de olie- als benzineprijs zullen in 2018 nog wel wat verder stijgen, verwacht Van Selms. 

Duitsland

Voor veel inwoners van Gelderse grensgebieden kan tanken in Duitsland de pijn nogal verzachten. En dat is, in ieder geval voor benzine, nog steeds het geval. Zo deed een liter Euro95 in Kranenburg donderdag 1,39 euro, een verschil van ruim 10 cent per liter. Voor de diesel hoef je niet naar Duitsland, de literprijs daar schommelt rond die in Nederland.

Waar tank ik het goedkoopst?
Het goedkoopst tanken in de regio Arnhem-Nijmegen, kan volgens de index van leasebedrijf Athlon bij de Makro in Duiven. Daar kostte een liter Euro95 gisteren 1,51 euro, zonder Makro-pas. De reguliere prijsvechters in de regio, zoals Firezone, Tinq en Tango, zaten daar allemaal een paar cent per liter boven. Verrassend genoeg is de Makro in Duiven ook de goedkoopste binnen een straal van 25 kilometer rondom Doetinchem. Voor diesel is de Makro met 1,19 euro per liter ook het voordeligst. Maar Nijmegenaren kunnen voor een vrijwel even lage dieselprijs ook terecht bij de Shell aan de Neerbosscheweg. Vanuit Arnhem is Duiven verreweg de meest aantrekkelijke optie. Achterhoekers, tot slot, kunnen voor een dieselprijs beter naar de Total Express aan de Plakhorstweg in Doetinchem rijden. Vrijwel even duur als bij de Makro, maar minder kilometers.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.