Volledig scherm
Marc van Blijderveen (rechts) sluit binnenkort samen met zijn medewerker Danny Schattevoet voorgoed de deur van Technica aan de Van Welderenstraat. © Bert Beelen

Technica Electronica na 77 jaar ingehaald door de tijd

NIJMEGEN - Nijmegen zonder Technica Electronica. Het lijkt onbestaanbaar. Maar toch komt het ervan. Na bijna 77 jaar sluit de elektronicazaak aan de Van Welderenstraat de deuren. ,,Het kon gewoon niet meer uit’’, zo is de simpele verklaring van eigenaar Marc van Blijderveen.

De geboren Nijmegenaar nam de zaak vijf jaar geleden over van Frits van der Pol, zoon van de oprichter.

Sinds de start december 1940, toen aan de Lange Koningstraat, draaide de winkel op reparaties, maar vooral op de verkoop van onderdelen. Wie in Nijmegen op zoek was naar een snoertje, een pick up element, een plug of een ledje stapte bijna als vanzelf naar Technica. Waar al die onderdelen ook nu nog verborgen liggen in tientallen, nostalgische houten laatjes,.

Quote

Sinds vorig jaar is de verkoop van onderdelen drastisch gedaald.

Marc van Blijderveen

Maar van nostalgie kun je niet leven, zo is Marc van Blijderveen duidelijk geworden. ,,Het eerste jaar was top, daarna groeide de omzet ook nog even, maar sinds vorig jaar is de verkoop van onderdelen drastisch gedaald. 

Niet meer te doen

De oorzaak is volgens Van Blijderveen divers. ,,Vroeger zaten audio en andere elektrische apparaten zelfs voor de relatieve leek nog betrekkelijk eenvoudig in elkaar. Maar producenten maken het bewust lastiger. Wat je vroeger nog uit elkaar kon schroeven is nu vaak verlijmd. Alles wordt ook zo klein en compact gemaakt dat reparatie gewoon niet meer te doen is. Maar ook de toenemende verkoop van internet speelt absoluut een rol.’’ 

Wanneer de winkel aan de Van Welderenstraat sluit staat nog niet vast. In principe eind november, tenzij zich voor die tijd nog een nieuwe huurder meldt. Helemaal verdwijnen doet Technica overigens niet. Marc van Blijderveen heeft besloten zich helemaal te richten op reparaties van bruingoed en witgoed. Op een nieuwe locatie: de bedrijfsschool H400 aan de Hatertseweg.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.