Volledig scherm
PREMIUM
Geluidsoverlast. Foto ter illustratie. © Getty Images

Telkens klachten over geluidsoverlast: kunnen we minder van elkaar hebben?

NIJMEGEN/ARNHEM - Spelende kinderen, luidruchtige buren en wéér een evenement om de hoek: herrie van anderen is voor veel mensen een grote bron van ergernis. Is er nu echt meer geluidsoverlast of kunnen we gewoon minder van elkaar hebben?

Geluidsdeskundige en directeur van de Nederlandse Stichting Geluidshinder Erik Roelofsen denkt dat vooral ‘de stapeling van geluid’ voor overlast zorgt. ,,Eerst een festival, een grote speeltuin erbij en ga zo maar door. Het is bijna nooit meer stil”, zegt Roelofsen. ,,Een mens moet soms gewoon even tot rust kunnen komen. Dat kan nu niet. Het wordt te veel.”

Of geluiden onder de noemer ‘overlast’ vallen, is volgens Roelofsen, afhankelijk van de situatie en heel subjectief. ,,Een buur waarmee je het goed kunt vinden, geeft minder hinder dan wanneer die relatie slechter is. Daarom hebben we bouwbesluiten die aangeven wanneer bijvoorbeeld loopgeluiden bij de boven- of benedenbuur tot overlast zijn.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.