Doorsnede van een van de units die de firma Poeijers gaat plaatsen aan de Droogsehof in Malden.
Volledig scherm
Doorsnede van een van de units die de firma Poeijers gaat plaatsen aan de Droogsehof in Malden. © Gemeente Heumen

'Tiny houses' voor jonge starters aan Droogsehof in Malden

MALDEN - Aan de Droogsehof in Malden komen 18 tijdelijke woonunits voor jongeren. Het gaat om 'tiny houses', die kant-en-klaar in de fabriek worden gemaakt en in drie dagen worden geplaatst. Ze mogen er tien jaar blijven staan. Volgens de gemeente wordt hiermee voorzien in de grote behoefte aan woonruimte voor jongeren. 

De tiny houses worden gebouwd door Poeijers bv uit Eindhoven. Dat bedrijf valt onder dezelfde holding als Ca'Vera dat enkele jaren geleden twintig ecologische huurwoningen aan de Droogsehof heeft gebouwd. Na tien jaar worden de units naar een andere locatie verplaatst om daar opnieuw gebruikt te worden. De huisjes van 39 vierkante meter hebben een vide met een slaapvertrek en worden verder compleet afgeleverd. Ze zijn duurzaam, gasloos en vrijwel energieneutraal.

Doelgroep van de units zijn mensen van twintig tot dertig jaar uit de gemeente Heumen, zoals pas afgestudeerden die net aan hun eerste baan begonnen zijn. De huurprijs wordt 580 euro per maand. 

Tijdelijke vrijstelling

Opzet van het wooncomplex met 18 units aan de Droogsehof in Malden.
Volledig scherm
Opzet van het wooncomplex met 18 units aan de Droogsehof in Malden. © Gemeente Heumen

Volgens het bestemmingsplan Buitengebied heeft het bouwperceel de bestemming 'Agrarisch met waarden – Landschap en natuur'. Voor permanente bebouwing is wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk. De gemeente kiest echter voor de maximale tijdelijke vrijstelling van tien jaar. ,,Wij verwachten dat de behoefte voor dit soort woningen na tien jaar enorm is afgenomen door een krimpende regio en de vergrijzing. Het is dan ook een bewuste keuze om de grond na tien jaar weer de oorspronkelijk bestemming terug te geven", laat een woordvoerster van de gemeente weten.

Omwonenden zijn woensdagavond over de plannen geïnformeerd. Niet iedereen was even enthousiast over het vooruitzicht tijdelijke woningen 'in de achtertuin' te krijgen, meldt de gemeente. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.