De zorglocatie aan de Schependomlaan 83 in Nijmegen.
Volledig scherm
De zorglocatie aan de Schependomlaan 83 in Nijmegen. © Bert Beelen

Tobbende multiculturele zorgverlener Zahet failliet

NIJMEGEN - De Nijmeegse zorginstelling Zahet heeft vorige week faillissement aangevraagd. Met zorgkantoor VGZ en een curator wordt onderzocht hoe het verder moet met de vijftien cliënten die 24-uurszorg krijgen in een tehuis aan de Schependomlaan 83. 

Zahet verkeerde al langer in zwaar weer. Sinds januari 2018 stond het onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd. Boetes dreigden voortdurend. Ook waren er al langer vermoedens van verduistering van zorggelden. Een integriteitsonderzoek op aandringen van de Inspectie, begin dit jaar afgerond, laat daarvoor vooralsnog geen bewijzen zien.

Multiculturele achtergrond

In juli werd Wim Balkenende als interim-bestuurder aangesteld in de hoop dat hij de zorgstichting voor cliënten met multiculturele achtergrond nog kon redden. ,,Maar de schuldenlast was te zeer opgelopen. We konden de belastingen, pensioenen en crediteuren niet meer betalen.”

Volgens Balkenende heeft Zahet, dat in 2015 in Nijmegen is gestart, te veel activiteiten ontplooid die achteraf verliesgevend bleken te zijn. ,,Cliënten waren er genoeg, maar de thuiszorg die we wilden bieden, was te duur. Dat was ook het geval met de dagopvang die we in Oss boden. Daarbij hadden we last gehad van veel langdurig zieken.” Bij de dagbesteding in Oss komen vijftien cliënten.

‘Triest voor bewoners’

Een doorstart is nog onderzocht, maar bleek niet meer haalbaar. Balkenende: ,,Dat is vooral triest voor de bewoners.” Met zorgkantoor VGZ wordt nu gekeken of er een overnamepartij is te vinden die op dezelfde locaties wil doorwerken.

Een andere mogelijkheid is dat cliënten en personeelsleden worden overgenomen en ondergebracht bij andere zorgtehuizen. ,,De komende weken is de zorg voor onze cliënten nog gewaarborgd op de voor hen vertrouwde plekken.” Uitkeringsinstantie UWV garandeert doorbetaling van de salarissen en vakantiegelden voor de huidige twintig werknemers.

Zahet had aanvankelijk ook een huis aan de Verbindingsweg in Beek, maar heeft dat enige tijd geleden al verlaten. Daar is inmiddels een nieuwe instelling neergestreken: De Verbinding. Dat is een begeleid wonen-project dat zich ook richt op allochtone Nederlanders.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.