Volledig scherm
Kringloopwinkel Het Goed. © Paul Rapp

Tweedehands bloeit als nooit tevoren

NIJMEGEN - Tweedehands winkels lopen als een tierelier in Nijmegen. In de stad zijn inmiddels 21 winkels waar gebruikte goederen worden verkocht waaronder 12 kringloopwinkels. Bijna de helft van de zaken bestaat pas een paar jaar. Alle bedrijven boeren goed, zo blijkt uit een rondgang.

Nijmegen is ruim bedeeld wat betreft tweedehands winkels. Uit de website kringloopapp.nl, die alle kringloopwinkels in kaart brengt, heeft de stad er 12. Dat is meer dan steden van vergelijkbare grootte zoals Arnhem (8),  Enschede (10) of Breda (9).

Volgens de branchevereniging kringloopbedrijven Nederland komen er bij de bedrijven die bij deze organisatie zijn aangesloten zo'n 28 miljoen bezoekers. De omzet van alle kringloopwinkels in Nederland bedraagt zo'n 250 miljoen euro en die groeit ieder jaar.

Arbeidsplekken

Kringloopbedrijven zijn winkels waar verschillende tweedehands spullen te koop worden aangeboden. Zoals meubels, kleding, serviesgoed, witgoed, cd's, boeken en kleren. De bedrijven die bij de brancheorganisatie zijn aangesloten, moeten aan bepaalde kwaliteitsvoorwaarden voldoen. Ook bieden zij arbeidsplekken aan  'mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt' zoals zij in dit jargon heten. Het Goed is zo'n organisatie.

Er zijn meer kringloopwinkels, zoals de ideële zaken Basta, Stichting Overal, Terre des Hommes en Heart for Lindenholt. Daarnaast zijn er particulieren zoals Kleren Goed, Habbekrats, Maro,  Kringloopwinkel Marcel en Ries Ruimt. Veel van deze bedrijven ruimen ook huizen leeg van mensen die overleden zijn. Zo komen zij aan hun spullen.

Vintage

Daarnaast zijn er winkels die alleen kleding verkopen. Sommigen richten zich op mooie vintage stukken of de betere kledingmerken. Tot slot zijn er vier winkels waar tweedehands boeken worden verkocht.

Hans Holland van Habbekrats die al bijna 35 jaar in deze handel zit: ,,Het gaat in golfbewegingen. De laatste jaren is er weer veel vraag naar tweedehands. Omdat ze meer karakter hebben en omdat het goedkoper is. Bovendien is hergebruiken goed voor het milieu.''

Geen taboe meer

Lenny Fleuren van kledingzaak Appel en Ei: ,,Het is geen taboe meer om tweedehands kleding te kopen. Ook voor degenen die hier stukken inbrengen is het positief. Ze krijgen er nog wat voor terug. Dat vermindert het schuldgevoel bij een miskoop.''

Volledig scherm
Reshare Store, de tweedehands kledingzaak van het Leger des Heils © Paul Rapp
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.