Basisschool Brakkenstein.
Volledig scherm
Basisschool Brakkenstein. © Bert Beelen

Twijfels over bouwconstructie: nieuwe basisschool blijft voorlopig dicht

NIJMEGEN - Basisschool Brakkenstein mag voorlopig niet verhuizen naar de nieuwbouw aan de Heyendaalseweg in Nijmegen. Er zijn twijfels gerezen over de bouwconstructie.

Om die reden weigert de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN) vooralsnog om een gebruiksvergunning af te geven voor het splinternieuwe gebouw. Pas als er extra maatregelen zijn getroffen, mag de school open.

Bij de bouw van het schoolcomplex, dat straks ook ruimte biedt aan kinderopvang en buitenschoolse opvang, blijken dezelfde betonnen 'breedvloerplaten' (verdiepingsvloeren) te zijn gebruikt als in de garage op Eindhoven Airport. Die stortte in mei vorig jaar deels in. Sindsdien liggen overal in Nederland soortgelijke vloer- en dakconstructies onder een vergrootglas.

Brief

Basisschool Brakkenstein zou op 16 en 17 januari verhuizen naar de nieuwbouw. In een brief aan de ouders van de 300 leerlingen, schrijft het schoolbestuur dat er aanvankelijk weinig aan de hand leek. Zowel de aannemer als de hoofdconstructeur van de Nijmeegse school, IA-Bouwkunde uit Duiven, zijn van mening dat er 'geen enkele reden is om te twijfelen aan de veiligheid van de aangebrachte constructie'.

Een second opinion door een onafhankelijke partij leidde tot eenzelfde conclusie.

Maar: alle experts voegen daar aan toe dat de school volgens de aangescherpte eisen alleen in gebruik genomen kan worden als er 'een warmtemat op een deel van het dak wordt aangebracht, zodat sneeuw zich daar niet kan ophopen'.

,,Dat is nou net het probleem’’, zegt constructeur Jos van Heck van ODRN. ,,Zo'n warmtemat is een prima tijdelijke oplossing. Maar wij geven een gebruiksvergunning af voor vijftig jaar. Een mat gaat een, twee winters mee, het is geen structurele maatregel.’’

'Even slikken'

Quote

We zijn de verhuisdo­zen weer aan het uitpakken

Schooldirecteur Esther Schreuder

Voor basisschool Brakkenstein is het uitstel een tegenvaller, zegt schooldirecteur Esther Schreuder. ,,We zijn de verhuisdozen weer aan het uitpakken. Dat was even slikken, maar we zetten onze schouders eronder en onderwijstechnisch gaat alles natuurlijk gewoon door. Veiligheid voor alles.’’

Met aanvullende maatregelen, zoals een straalconstructie die een deel van het dak ondersteunt, kan het probleem alsnog worden ondervangen, denkt Van Heck van de ODRN. Hij verwacht spoedig een nieuw voorstel van de constructeur op zijn bureau te hebben liggen. ,,Dan kan het snel gaan.Je spreekt dan waarschijnlijk van een vertraging van weken, niet van maanden.’’

Citadel College

De constructeur, IA Bouwkunde, is overigens ook de ontwerper van het Citadel College in Lent. Ook daar zijn twijfels gerezen over de constructie na de ontdekking van een meterslange scheur in een betonplaat. Op last van de ODRN werden daar dit najaar tientallen stutpalen geplaatst op drie verdiepingen. De afgelopen weken is het pand verbouwd en verstevigd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.