Volledig scherm
© Paul Rapp

Uilen aan een ketting op Van Limburg festival: 'Verschrikkelijk'

NIJMEGEN - Uilen aan een ketting horen niet op evenement als het Gebroeders Van Limburg Festival in Nijmegen. Dat vindt de populaire boswachter Tim Hogenbosch, onder meer bekend van een wekelijks item op Radio 1.

De levende roofvogels waren afgelopen weekeinde een van de trekpleisters op het Middeleeuws festival. 'Dat dit bestaat. Verschrikkelijk.' Die tweet van 'Boswachter Tim' oogstte een storm aan reacties. De meeste volgers van de boswachter zijn verbijsterd over het filmpje dat hij er bij plaatst. Daarin is te zien dat diverse uiltjes geketend worden tentoongesteld op een stokje.

Op het Middeleeuws festival in Nijmegen, dat afgelopen weekeinde plaatsvond, wordt het leven uit die tijd nagespeeld. Levende roofvogels zijn er een vast onderdeel van, omdat valkeniers in de Middeleeuwen belangrijk waren bij de jacht.  Volgens Hogenbosch, die in Bemmel woont en in Utrecht werkt, kan dat 'anno 2017' niet meer. 

Roofvogelshows

Het Gebroeders Van Limburgfestival huurt elk jaar het bedrijf FeNics uit Grave in om de roofvogelshows te verzorgen. ,,Het is een gerenommeerd bedrijf’’, volgens Erik de Gans van het festival. ,,We hebben ze extra ruimte gegeven, in een tent, zodat de vogels niet in de zon hoefden te zitten. Uit de Middeleeuwen zijn taferelen bekend met uiltjes. Dat willen we op deze manier laten zien.’’

Hans Felen van FeNics begrijpt de kritiek wel. ,,Ik ben het er deels mee eens, er moeten strengere regels komen. Maar je moet wel het kaf van het koren scheiden. Bij ons staat belang van het beest altijd voorop.’’

Het is wettelijk niet verboden om roofvogelshows te houden, al vinden de gezamenlijke vogelverenigingen in Nederland al jaren dat zo'n verbod er wel moet komen. 

Volledig scherm
Aardappelen poffen op het Gebroeders van Limburgfestival. © Paul Rapp

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.