Uitspraak Raad voor Journalistiek over klacht Nijmegenaar Jankie

NIJMEGEN - Op 23 mei 2018 publiceerde De Gelderlander in de krant en op haar website artikelen over de Nijmeegse zorgondernemer Mahin Jankie, onder meer betrokken bij de stichting Multidag Nijmegen. Jankie was het niet eens met de publicatie en diende in juli 2018 een klacht in bij de Raad voor Journalistiek. Die deed maandag uitspraak en verzoekt De Gelderlander deze te publiceren:

Uitspraak Raad voor de Journalistiek
Verslaggever F. Hermans, de Gelderlander en het AD hebben in de artikelen “Weldoener of oplichter? FIOD doet onderzoek”, “Een man die gestopt moet worden?” en “Mahin Jankie, de man die gestopt moet worden?” bericht over M. Jankie, stichting Multidag Nijmegen, Coöperatie Multidag U.A. en stichting Multiculturele Dagverzorging (klagers). Voor zover de klachten betrekking hebben op het informeren van Jankie over de insteek van een interview met Hermans, de toepassing van wederhoor en het geven van inzage vooraf, is de Raad van oordeel dat op die punten niet journalistiek onzorgvuldig is gehandeld. Verder is de berichtgeving over het algemeen niet onjuist, onevenwichtig en/of tendentieus.
Wel vindt de Raad dat met de zin “FIOD doet onderzoek” in de hiervoor geciteerde kop alsmede met de passages in de artikelen waarin dat (vermeende) onderzoek aan de orde wordt gesteld, journalistiek onzorgvuldig is gehandeld. In de berichtgeving is geen inzicht gegeven in het verrichte onderzoek en het beschikbare bronnenmateriaal. Hierdoor is voor de lezers onvoldoende inzichtelijk en controleerbaar waarop de informatie – die klagers in ernstige mate diskwalificeert – is gebaseerd.

Online zijn de aangehaalde verhalen verschenen als één artikel: “Mahin Jankie, de man die gestopt moet worden?”.

Volledig scherm
© rvdj.nl
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.