Volledig scherm
De vinding is een uitkomst voor patiënten die een kijkoperatie hebben ondergaan waarbij de meniscus geheel of gedeeltelijk is verwijderd. Foto ter illustratie. © Foto Ruud Voest

Unieke kunstmeniscus is uitkomst bij pijnlijke knie

NIJMEGEN - Het Radboudumc, Sint Maartenskliniek en Maastricht UMC+  gaan bij wijze van proef een vooralsnog unieke meniscusprothese inbrengen bij in totaal 18 patiënten. Daarmee kan de knie beter belast worden en heeft de patiënt minder pijn. 

De vinding is een uitkomst voor patiënten die een kijkoperatie hebben ondergaan waarbij de meniscus geheel of gedeeltelijk is verwijderd. De kunstprothese bestond nog niet. Plaatsing van een knieprothese kan hiermee tot 10 jaar worden uitgesteld, is de verwachting. 

De meniscus is ‘schokbreker‘ van een gezonde knie. Een slechte meniscus geeft pijn en bewegingsbeperkingen. Vooralsnog is het niet mogelijk soelaas te bieden met een operatie. Pas bij een ernstig versleten knie wordt het hele kniegewricht vervangen door een totale knieprothese. 

De drie ziekenhuizen hebben met onder meer bedrijven en het Orthopedisch Research Laboratorium van het Radboudumc schokabsorberend materiaal ontwikkeld en dat in de vorm gegoten van een natuurlijke meniscus. Plaatsing kan gebeuren met een eenvoudige kijkoperatie. 

‘Grote stap voorwaarts’

De kunstprothese is inmiddels twee jaar getest op werking en veiligheid. Vanwege de goede resultaten heeft de Inspectie voor Gezondheidszorg ingestemd met de proef bij 18 patiënten. De eerste groep wordt geholpen in het Radboudumc. Bij goed resultaat volgen in het voorjaar patiënten in de Sint Maartenskliniek en het Maastricht UMC+. 

,,De start van het klinisch onderzoek is een grote stap voorwaarts voor patiënten met chronische kniepijn waarvoor momenteel geen effectieve behandeling bestaat”, vertelt orthopedisch chirurg Tony van Tienen. Slaagt het experiment, dan kan de meniscusprothese in 2022 worden toegelaten tot de Europese markt. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.