Vaarwel hoogwatergolf

videoNIJMEGEN - Het hoogwater in de Waal heeft zijn langste tijd gehad. De Waal zakt na woensdag weer snel. Bij Keulen is al een daling in de Rijn gezien van 60 tot 70 centimeter. ,,Doorgaans is de daling bij Lobith dan maar weinig minder’’, zegt Alphons van Winden. Hij houdt al tientallen jaren de waterstanden voor natuurbeheerders langs de rivieren bij.

De hoogste waterstand bij Lobith is net onder de stand van 2011 gebleven, onder de 15 meter NAP. Daarmee komt de hoogwatergolf van 2018 op de 36ste plek van alle hoogwatergolven die sinds 1901 door de Rijn zijn gestroomd. De hoogwatergolf van 2011 staat op plek 25.

Regen

Het vele water dat de rivieren instroomde, kwam uit Duitsland en Zwitserland. Van Winden: ,,Deze hoogwatergolf van januari is voor 95 procent het gevolg van heftige regenval.” Vooral in Duitsland kregen sommige regio's felle regenbuien te verduren. In het Zwarte Woud regende het dagen achtereen hevig. In het dorpje Titisee-Neustadt viel op 5 januari ruim 75 millimeter regen, een gigantische hoeveelheid. Daar en in andere dorpen in de regio moesten mensen geëvacueerd worden.

In de Maas steeg het waterpeil door veel regen in de Ardennen en Noord-Frankrijk. Ook eerder gevallen sneeuw smolt door de hoge temperaturen en spoelde de rivier in. In de Maas zakt het water sinds zaterdag alweer en waren de uiterwaarden niet zo volgelopen als die rond de IJssel, Rijn en Waal.

Ook rond de IJssel, Rijn en Waal is er nauwelijks overlast door het hoge water. De maatregelen die genomen zijn om de rivieren de ruimte te geven, zoals verdiepte kribben, het afgraven van uiterwaarden en de aanleg van de nevengeul bij Lent, lijken te werken.

Beperkingen

Bovendien zijn er wel eens grotere waterstromen het land in gekomen. De hoogste gemeten waterstand in de Waal was die van 1926. Die hoogwatergolf zorgde ook voor vele dijkdoorbraken. De watergolf van 1995, toen ging het maar net goed in het rivierengebied, staat op deze ranglijst op plek 2.

Er is wel overlast voor de scheepvaart, omdat op de Duitse rivieren beperkingen zijn. Daarvan hebben ook Nederlandse schippers last.

In de komende dagen zakt het waterpeil in de rivieren. De Unie van Waterschappen verwacht dat dat van korte duur is. ,,Doordat er veel sneeuw is gevallen in de Alpen verwachten we dat de waterstanden weer omhoog gaan”, zegt Jane Alblas van de Unie van Waterschappen. Van Winden denkt daar anders over: ,,Smeltwater blijft eerst in de meren staan, zoals in de Bodensee. Dat zien we pas in mei en juni terug in de Waal.”

Volledig scherm
Hoogwater bij de nevengeul. © Foto Tom Hessels
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.