Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Van alles mis bij multicultureel gasthuis Nijmegen

NIJMEGEN - Het Nijmeegse Gasthuis Schependomlaan, sinds 2009 'multicultureel' zorgverblijf voor 19 ouderen, is door de inspectie voor gezondheidszorg voor vier maanden onder verscherpt toezicht geplaatst.  Tot drie keer toe bleek er bij inspectiebezoeken (mei en juni 2017, januari 2018) van alles te schorten aan de zorg. 

Ondanks eerdere waarschuwingen bleven structurele verbeteringen uit.

Het gasthuis in een voormalig schoolgebouw valt onder stichting Zahet, zorggroep die sinds 2008 ook thuiszorg biedt in de regio Nijmegen. Behalve in Nijmegen is de stichting actief in Beek-Ubbergen en in Oss. 

Bij Gasthuis Schependomlaan wordt verpleeg- en 'verzorgingshuis'-zorg geboden aan cliënten die niet meer alleen thuis kunnen wonen. Dat betreft dementerenden, maar ook lichamelijk zieke ouderen. 

Eigen taal

Logo van Zahet, de stichting waaronder het Nijmeegse Gasthuis Schependomlaan valt.
Volledig scherm
Logo van Zahet, de stichting waaronder het Nijmeegse Gasthuis Schependomlaan valt. © Zahet

De stichting richt zich op mensen met allochtone achtergrond: Turks, Iraans en Marokkaans. Cliënten worden zoveel mogelijk in de eigen taal aangesproken. Ze krijgen zorg die aansluit bij afkomst en cultuur. 

Geconstateerde tekortkomingen gelden op alle terreinen. Er lopen te weinig deskundige zorgverleners rond. Het ontbreekt aan veilige medicatieverstrekking. De cliëntendossiers waarborgen onvoldoende de continuïteit in de zorg. Ook is er onvoldoende sturing van leidinggevenden. 
Zahet-beleidsadviseur Frans van Haren erkent dat er het nodige niet op orde is geweest. ,,Maar we hebben al keihard gewerkt om kwaliteit en veiligheid te verbeteren.’’ Er is onder meer een extra verpleegkundige in dienst genomen. ,,En verzorgenden. Zo garanderen we de zorg 24 uur per dag.’’

Beek-Ubbergen

Van Haren zegt zijn hand in het vuur te durven steken dat snel alles weer goed is geregeld bij het gasthuis. ,,We hebben meteen ook kritisch gekeken naar ons gasthuis in Beek-Ubbergen en ook hier verbeteringen doorgevoerd." Recent werd een dagverblijf van Zahet in Oss op de vingers getikt door de inspectie. ,,Ook hier zijn we weer op niveau.’’

De thuiszorg-afdeling van Zahet viel eind vorig jaar bij de gemeentelijke aanbesteding buiten de boot doordat niet werd voldoen aan de kwaliteitseisen. ,,We gaan nu in onderaanbesteding bij De Driestroom verder. Afspraken daarvoor worden binnenkort definitief.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.