Volledig scherm
Wijkdebat onder leiding van Gelderlander-journalist Rob Jaspers in het Nijmeegse Lindenholt in aanloop naar de raadsverkiezingen op 21 maart. © de Gelderlander

Van politiek mag wijkbewoner achter bar in buurthuis

NIJMEGEN - Bewoners moeten de vrije hand krijgen om bar of eetcafé in buurthuizen te runnen. Tijdens een verkiezingsavond in stadsdeel Lindenholt stemden bijna alle politieke partijen in om na de verkiezingen te kijken naar hoe regels versoepeld kunnen worden.

Ook zeiden de politici toe te gaan overleggen met het Mondial College over de inzet van vmbo-praktijkleerlingen. Die runnen al een wijkrestaurantje, maar wellicht kunnen activiteiten voor wijkontmoeting met leerprojecten worden uitgebreid.

Aanleiding was onder meer een hartekreet van Jan ten Dam van Bewonersoverleg Lindenholt. Die zei al jaren te stranden op regels uit het stadhuis om het stadsdeel te verlevendigen met inzet van de eigen bewoners. ,,We zouden concurrent zijn van bestaande horeca. Maar in Lindenholt ís helemaal geen horeca", mopperde hij.

Snelweg A73

Ook een verzoek om aan te sluiten bij Beuningen om de maximumsnelheid op snelweg A73 te verlagen van 130 naar 100, vond weerklank bij alle partijen, de VVD uitgezonderd. Een toezegging kwam er verder voor nieuwbouw voor ouderen.

Dat gebeurde, nadat Jan ten Dam zijn beklag had gedaan. ,,Met Portaal zijn we al vier jaar in gesprek over nieuwe woningen in Lindenholt, maar concreet wordt er niets." Ook een lid van de Talis[huurdersvereniging was het gedraal zat: ,,Met de wethouder hebben we vier jaar lang geen zaken kunnen doen." 

'Halve getto's'

Een meerderheid bleek  voorstander van een budget dat bewoners zelf mogen uitgeven aan leuke dingen in de wijk. Tineke Poortinga van OPA  (Onafhankelijk Politiek Actief) zorgde voor de meeste tumult met een opmerking dat hele flats in Lindenholt worden volgepropt met mensen 'met een andere achtergrond'. ,,Die mensen integreren niet. In de Voorstenkamp heb je halve getto's." En: ,,Waarom krijgen vluchtelingen hier wel een woning, terwijl zoveel mensen geen woning kunnen krijgen?" 

Het applaus was niet voor haar, maar voor Faysal Zouay van GroenLinks. Hij zei dat cijfers van woningtoewijzer Entree bewijzen dat Poortinga onzin sprak.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.