Volledig scherm
De vegetarische barbecue luidt de daaropvolgende vegetarische week in. © Bert Beelen

Vegabarbecue luidt vleesloze week in Heilig Landstichting in

HEILIG LANDSTICHTING - Speklappen, worsten en sateetjes zijn nergens te bekennen op de jaarlijkse dorpsbarbecue in dorpshuis 't Zaaltje in Heilig Landstichting. Vegetarische burgers, groentespiezen en salades zijn er juist in overvloed. 

De barbecue is dit jaar volledig vegetarisch, als voorproefje van de vegetarische week in het dorp. ,,Twee jaar terug vroeg ik al of er iets vegetarisch te eten was. Dat was er niet en nu is de hele barbecue zonder vlees. Het is geweldig’’, zegt bezoekster Ellen Deimann (57).

Vegetarische week

Bij veertig huishoudens gaan biefstukken en kipfilets de hele week in de ban. ,,We hopen mensen met deze vegetarische week te stimuleren blijvend minder vlees te eten. Dat het slecht is voor het milieu is duidelijk’’, zegt Mireille Nefkens (52), een van de initiatiefnemers. ,,De productie van één lapje rundvlees van 150 gram kost namelijk 2.500 liter water. En wekelijks met het gezin aan de biefstuk zorgt voor bijna evenveel CO2-uitstoot als het complete stroomverbruik van een huishouden in een jaar.’’ Nefkens baseert zich daarmee op cijfers van de stichting Milieu Centraal

Tarte tatin

Met de werkgroep duurzaamheid van de dorpsvereniging introduceerde ze het idee van de vegetarische barbecue en de daaropvolgende week. Niet iedereen was enthousiast. ,,Enkele inwoners vonden dat wij niet mochten bepalen wat zij eten. Maar we zijn trots, want van de 310 huishoudens in het dorp doen er 40 mee.’’ 

Quote

We zijn trots. Van de 310 huishoudens in het dorp doen er 40 mee aan de vegetarische week.

Mireille Nefkens, een van de initiatiefnemers

De deelnemers krijgen ter inspiratie een boekje met vegetarische recepten en kunnen een voedselpakket kopen. ,,Het boekje bestaat uit vegetarische gerechten die dorpsbewoners weleens maken. De tarte tatin van witlof en rode ui is een van mijn favorieten’’, zegt Nefkens, die zelf flexitariër is en dus soms vlees eet.

Carnivoor

Voor veel deelnemers wordt de vegetarische week een uitdaging. Gerard Mangnus (63) is een echte carnivoor en kookt bijna elke dag de avondmaaltijd. Zijn vrouw Lies van Campen (61) is een van de initiatiefnemers van de week. ,,Ik moet dus wel meedoen en de karbonades en worsten laten staan. Normaal ben ik van de klassieke gerechten met aardappelen, groenten en vlees. Ook op mijn brood zal ik de vleeswaren nu vervangen door kaas en tomaat’’, zegt Mangnus. Ondanks zijn voorkeur voor vlees heeft hij er vertrouwen in. ,,Ik heb al een soort try-out gedaan met vegetarische recepten en dat beviel goed.’’

Gehaktbal

Volledig scherm
De vegetarische barbecue. © Bert Beelen

Marjon van Eijk (55) gaat vooral de gehaktbal missen. ,,Daar ben ik gek op. Ook kip staat elke week wel op het menu. Normaal eten we zes keer per week vlees, dus het zal lastig worden.’’ Dick Verstegen (76) sluit niet uit dat hij deze week stiekem toch een keer naar het vlees grijpt. ,,Niet dat ik niet achter dit initiatief sta hoor, want vlees mag wat mij betreft zelfs duurder worden. Mensen vinden vlees veel te normaal en staan gewoon niet stil bij de kwalijke gevolgen.’’

Of alle 94 mensen die verspreid over 40 huishoudens meedoen ook echt geen vlees eten, durft Nefkens niet te voorspellen. ,,We zijn niet de vega-politie en controleren dat niet. Ons doel is ook niet om van iedereen een vegetariër te maken. Dat moet iedereen lekker zelf weten. We willen mensen alleen bewust maken van de enorme CO2-uitstoot en het waterverlies dat met vlees eten gemoeid gaat.’’

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.