Vele honderden mensen bij herdenking op Traianusplein: ‘Niet achterover leunen en een ander het laten opknappen’
NIJMEGEN - Vele honderden Nijmegenaren zorgden woensdagavond voor een indrukwekkende twee minuten durende stilte rond het herdenkingsmonument op het Traianusplein. Voor het eerst sinds 2019 was het weer mogelijk op het afgesloten plein schouder aan schouder stil te staan bij de slachtoffers van oorlogsgeweld.
De oorlog in Oekraïne heeft een nieuwe urgentie veroorzaakt die noopt tot bezinning. De oude zwart-witbeelden van het kapotgeschoten Nijmegen in de Tweede Wereldoorlog tonen een schrijnende gelijkenis met die van kapotgeschoten steden als Marioepol en Charkov. De wanhoop op de gezichten van verstilde beelden die we kennen uit oorlogsmusea zijn moeiteloos in te wisselen voor die van verweesde moeders in Oekraïense schuilkelders, dit keer in kleur en met geluid. Deze nieuwe oorlog maakt dodenherdenking tot veel meer dan iets dat sterk is gelieerd aan het verleden.
Hubert Bruls
In zijn speech op het Traianusplein refereerde burgemeester Hubert Bruls ook aan de parallellen tussen toen en nu. ,,We leven in ons deel van Europa nu al zo lang in vrede en veiligheid, dat we het gevaar lopen onze vrijheid en verworvenheden vanzelfsprekend te gaan vinden. Waar is dat vertrouwen, dat bijkans naïeve geloof op gebaseerd?”
Bruls haalde de heiligverklaring van Titus Brandsma aan, de pater die het leven liet in concentratiekamp Dachau omdat hij protesteerde tegen de onmenselijke nazi-daden. ,,Brandsma stelde dat we niet geroepen zijn om in het openbare leven grootse, opvallende en druk besproken dingen te doen. Maar, zei hij, het is wel onze plicht de gewone dingen op grootse wijze te doen.”
Bruls vertaalde die woorden naar het nu. ,,U kunt mensen helpen in onze stad, die het minder goed hebben. U kunt vluchtelingen helpen, zoals velen al doen. U kunt zich uitspreken tegen racisme, geweld en onderdrukking. U kunt echte informatie van nepnieuws onderscheiden. U kunt elkaar aanspreken op elkanders gedrag. U kunt ontzettend veel. Eén ding kunt u echter niet: achterover leunen en veronderstellen dat de ander of de overheid het wel voor u opknapt.”
Han van Krieken
Ook Han van Krieken, rector magnificus van de Radboud Universiteit, stond tijdens de herdenking in de Sint Stevenskerk uitgebreid stil bij de oorlog in Europa. Hij zei niet te weten welke keuzes hij zou maken als het morgen oorlog wordt.
,,Ik kan natuurlijk denken dat ik moedig zou zijn, dat ik het juiste zou kiezen, dat ik in het verzet zou gaan, dat ik een oversteek onder mitrailleurvuur zou doen. Maar moet ik niet gewoon eerlijk zijn en toegeven dat ik, zoals ook toen de meesten, gewoon zou proberen mijn leven zo goed en kwaad als dat kan te leiden? Wat heb ik over voor de democratie in ons land of een ander Europees land?”
Wat zou ik ervan vinden als mijn studenten en kinderen, familieleden zouden worden opgeroepen hun dienstplicht te vervullen?
,,Ik kan natuurlijk zeggen, als 65-jarige: ‘Ik ben te oud om te vechten’. Maar wat zou ik ervan vinden als mijn studenten en kinderen, familieleden zouden worden opgeroepen hun dienstplicht te vervullen? Ik merk hoe moeilijk ik deze vraag vind, hoe moeilijk het is zelfs om erover na te denken. Ik dacht altijd dat het nooit meer zou hoeven, nooit meer zou gebeuren.”
Maar het gebeurt dus toch weer, zei Krieken. ,,Jaarlijks herdenken is blijkbaar niet genoeg. Moeten we meer doen en wat dan? Durven en kunnen we opstaan, staan voor onze waarden, voor in vrede kunnen samenleven?”, vroeg hij zich af. ,,Op dit moment wordt om solidariteit gevraagd, in woord en gebaar, de verwarming wat lager, geld geven, ons uitspreken. Maar is het genoeg?”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMScheidsrechtersclub 100 jaar
Ton Bulder (92) stuurde Ajacied Piet Keizer van het veld: ‘Ga jij de majoor maar eens uitleggen wat je hebt gedaan’
NIJMEGEN - COVS Nijmegen en omstreken viert het eeuwfeest. Bij de belangenvereniging van arbiters delen al honderd jaar jong en oud de liefde voor het scheidsrechtersvak. Zo ook Ton Bulder (92) en ‘coming man’ Jonathan van Dongen (24). -
poll13
Wat moet er volgens jou gebeuren met onkruidbouwput Metterswane?
-
PREMIUMmet video31
Wat moeten we met dat lelijke visitekaartje van Nijmegen? ‘Maak er een podium voor straatartiesten’
-
Luchthaven Düsseldorf: brandweer helpt met bagage uitladen
DÜSSELDORF - De brandweer van de bij Nederlanders populaire luchthaven Düsseldorf is het afgelopen weekend ingezet om bagage uit de vliegtuigen te halen. Anders hadden die de volgende ochtend niet kunnen vertrekken, zo meldt de Neue Rhein Zeitung. -
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd.
-
PREMIUMMET VIDEO
Kilometerslang doolhof door een maïsveld in Malden is al vroeg open: ‘Tropisch gewas hè’
MALDEN - Drie weken eerder dan vorig jaar is zaterdag de maïsdoolhof bij de speelboerderij van Johan Hopman (45) in Malden open gegaan. Met dank aan het goede weer. ,,Maïs is een tropisch gewas hè”, zegt Hopman. ,,We hebben zon en regen gehad. De maïs is nu een halve meter hoger dan vorig jaar bij de opening. Maar toen gingen we pas de halverwege juli open.” -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder. -
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen?
In samenwerking met indebuurt Nijmegen