Volledig scherm
Verian-logo. © Verian

Vérian-medewerkers protesteren bij wethouder tegen 'afgepakte uren'

NIJMEGEN - Zorginstelling Vérian misleidt cliënten én medewerkers in Nijmegen door stilzwijgend het aantal uren thuiszorg per cliënt te beperken. Dat zeggen medewerkers. 

Ook cliënten zijn kritisch. Woensdag overhandigen medewerkers namens minstens twintig van hen bezwaren aan wethouder Bert Frings (Zorg). Medewerkers gaan op bezoek bij de wethouder om te protesteren tegen de veronderstelde korting op het aantal uren. 

In januari maakte Vérian bij het personeel bekend om vanaf eind februari minder uren zorg per week te geven. Cliënten hebben wel een brief gekregen van de zorginstelling, maar daarin wordt niet gesproken over het verminderen van het aantal uren thuiszorg per week. Volgens de medewerkers is daar wel degelijk sprake van. 

Rooster

Een van hen: ,,Wij kunnen in ons rooster zien dat we bij veel mensen het werk nog maar in 2 tot 2,5 uur zorg per week mogen doen. Sommigen leveren per maand meer dan 8 uur zorg in. Hoe moeten wij ons werk dan nog fatsoenlijk doen? Terwijl zwart op wit met de cliënt een vast aantal uren per week is afgesproken. Vérian houdt iedereen voor de gek. De cliënten, de medewerkers en de gemeente”.

SP-raadslid Cor van Norel steunt het protest. ,,Vérian moet gewoon de zorg blijven leveren die ze met de cliënten heeft afgesproken. De gemeente betaalt daarvoor. Doen ze dat niet, dan is dit contractbreuk. De gemeente is aan zet om een stevig gesprek te voeren met Vérian. We mogen niet toestaan dat Vérian eenzijdig besluit zo fors te bezuinigen op het aantal uren zorg.”

Frings

Wethouder Frings zei eerder tegen de Gelderlander dat er niets aan de hand is, zolang cliënten tevreden zijn. ,,Vérian belooft dat volgens het contract het principe 'schoon en leefbaar' overeind blijft. Dat lukt door beter te plannen, is mij verzekerd. Dat is aan Vérian, niet aan ons. Onze eis is dat de Nijmeegse cliënt tevreden blijft", aldus Frings.

Dat laatste betwijfelt de SP. Fractievoorzitter Hans van Hooft. ,,Je kunt niet eerst het aantal uren vastleggen voor een schoon en leefbaar huis en vervolgens zeggen dat dit ook in minder uren kan."

Vérian wil niet reageren.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.