Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Verdachten wapenhandel blijven vast: 'Pa is alles voor mij, hij is erg ziek'

ARNHEM - ,,Wie zich met wapenhandel inlaat, speelt met zijn vrijheid.’’ Vier mannen, verdacht van wapenhandel in het criminele milieu van Nijmegen blijven daarom vastzitten, zo bepaalde de rechtbank in Arnhem woensdag.

Volledig scherm
De mannen worden verdacht van wapenhandel. Foto ter illustratie. © Mozkito

De vier mannen uit Nijmegen, Malden en Beuningen zitten sinds februari vast. Hun rechtszaak wordt in september inhoudelijk behandeld. Tijdens de voorlopige rechtszitting vroegen de drie van hen of ze hun strafproces thuis in vrijheid mogen afwachten. 

Ze droegen persoonlijke redenen aan. De 49-jarige Nijmegenaar zei nodig te zijn voor het verzorgen van zijn bedlegerige vader. Hij vreest hem niet meer te kunnen zien. ,,Moeder is 70. Die kan dat niet meer. Morgen zijn ze 50 jaar getrouwd. Mag ik daar alstublieft bij zijn? Pa is alles voor mij. Hij is erg ziek.’’

Spil

Justitie ziet in hem de spil van de Nijmeegse vuurwapenbende. De Nijmegenaar verkocht wapens aan een undercoveragent. Hij heeft een bekennende verklaring afgelegd. Hij weerspreekt de verdenking van het OM dat hij stelselmatig in vuurwapens zou handelen. ,,Het is een uit de hand gelopen hobby. Meer niet.'' 

De 62-jarige medeverdachte uit Beuningen kampt sinds zijn arrestatie met ernstige hartproblemen en moet binnenkort een operatie ondergaan. Volgens het OM leverde hij de munitie. De man was lid van een schietclub. Hij zit voor het eerst vast en claimt slechts een bijrol te spelen. 

In het huis van bewaring viel hij 25 kilo af. ,,Ik slikte 450 aspirines en eet al 80 dagen slaappillen.'' Thuis gaat het niet goed. Sinds het UWV zijn WAO-uitkering stopte groeit de hypotheekschuld met 780 euro per maand. Dat levert  veel stress op. ,,De cardioloog zegt dat ik rustig aan moet doen.’’

Zigeunertradities

De derde verdachte, een 47-jarige man uit Malden, zei zijn ernstige zieke zus op het woonwagenkamp te willen verzorgen. Als familieoudste is zijn aanwezigheid volgens zigeunertradities dringend gewenst. 

De rechtbank schoof alle persoonlijke belangen terzijde.  ,,Heren, u komt niet los’’, zei rechtbankpresident Ludo Goossens na een korte onderbreking. ,,Handel in wapens en munitie is lucratief. Het zijn zeer ernstige feiten. Er kunnen doden door vallen. Dat hebben we gezien in de Malvert-zaak.’’

Opschepperij

De rechter doelde op de schietpartij in het Nijmeegse winkelcentrum Malvert. In het café vielen in mei 2016 twee doden. De 49-jarige verdachte vertelde aan politie-infiltrant dat hij de vuurwapens had geleverd. Nu zegt hij dat het opschepperij betrof. Hij wilde indruk te maken op zijn nieuwe 'klant'.

Zijn 25-jarige schoonzoon is de vierde verdachte. Hij ontkent iedere betrokkenheid bij de wapenhandel. Begin januari werd hij tijdens  een verkeerscontrole opgepakt met speed en een vuurwapen op zak.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.