Volledig scherm
Fanfare St. Cecilia repeteert momenteel in Kekerdom. © Archieffoto Polka

Verenigingsgebouw St.Cecilia Millingen staat op instorten

MILLINGEN - Het verenigingsgebouw van fanfare St.Cecilia in Millingen is gesloten vanwege instortingsgevaar. De fundering van het pand aan de Wethouder Arntzstraat is zo'n 5 centimeter weggezakt, er zijn scheuren ontstaan en de buitenmuur hangt alleen nog vast aan de ankers. Een bouwkundige adviseerde de fanfare, die na het constateren van de scheuren aan de bel trok, haar pand direct te sluiten en er niet meer te repeteren, omdat het onveilig is. 

,,Door de hoogteverschillen in het grondwaterpeil is de ondergrond in beweging gekomen'', legt voorzitter van Cecilia Laurens Klomberg uit. ,,Onze eigen leden hebben het pand in 1954 gebouwd. Later is er nog een verdieping bijgekomen, die nieuwe fundering is wel in orde. Maar de buitenmuur zou naar buiten kunnen vallen, dat is natuurlijk gevaarlijk.'' 

Momenteel bekijkt Cecilia wat de mogelijkheden zijn het pand op te knappen. ,,Dan praat je toch over een bedrag van 40.000 tot 50.000 euro, zelf hebben we dat niet. We gaan kijken of de gemeente ons ter wille is.'' In de tussentijd kan de fanfare, die zo'n 100 leden heeft, op de maandag- en vrijdagavond repeteren in de zaal van Muziekvereniging UNA in Kekerdom. 

De Hove

Het pand opknappen zou volgens Klomberg een tussenoplossing zijn. Voor de lange termijn zoekt St.Cecilia aansluiting bij andere verenigingen om samen in een nieuw te bouwen MFA (multi functionele accommodatie) te trekken. Het idee, uit de koker van het CDA, is om op sportpark De Hove een multicultureel centrum met concert-theaterzaal en sporthal te bouwen. Daarin zouden de fanfares St. Cecilia en Ons Genoegen een eigen ruimte krijgen en wordt de bovenverdieping geschikt gemaakt voor zang en toneel.

Quote

Onze eigen leden hebben het pand in 1954 gebouwd

Laurens Klomberg, Voorzitter Cecilia Millingen

De muur tussen de ruimtes van de beide fanfares zou weggeschoven moeten kunnen worden, zodat een zaal ontstaat voor concerten en toneelvoorstellingen. Voor nog grotere evenementen als Night of the Promz of thema-concerten zoals St. Cecilia die vaak organiseert, kan dan zelfs de hele sporthal erbij worden getrokken.

Klomberg: ,,Zo'n gebouw staat er natuurlijk niet binnen een jaartje. Het is allemaal nog in een pril stadium. Op 20 september hebben we het eerste overleg met de andere culturele verenigingen, muziekverenigingen en zangkoren. In de tussentijd is de intentie om ons eigen verenigingsgebouw weer veilig te krijgen.'' 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.