Volledig scherm
Praalwagens die te veel herrie produceren tijdens de verlichte halfvastenoptocht krijgen een boete. © Rachelle Suppers/BD

Verlichte optocht: boete voor herrie

GROESBEEK/ MILLINGEN - Carnavalswagens die tijdens de verlichte halfvastenoptochten in Groesbeek (10 maart) en Millingen (9 maart) te veel herrie maken, krijgen een boete van 250 euro per overtreding. 

Hiermee hoopt burgemeester Slinkman van Berg en Dal 'weer een feestje van de optochten te maken.' ,,Want vorig jaar hebben we te veel klachten binnengekregen; ik vraag me af of we nog wel de goede balans hebben tussen de feestvierders (wagenbouwers, red.) en de overlast die ervaren wordt’’, aldus Slinkman.

Rode kaart

De organisatie van de optocht in Groesbeek weert op voorhand al vijf praalwagens die vorig jaar een rode kaart hebben gekregen. Het betreft praalwagens uit Horssen, Overasselt, Oeffelt, Niftrik en Wamel die dit keer niet welkom zijn. Volgens Frans Derks van de organisatie wordt er bovendien nog 'gesproken' met wagenbouwers uit Ooij.'

De gemeente heeft vorig jaar geluidsmetingen tijdens de halfvastenoptochten laten uitvoeren. In Millingen was het geluid op 20 van de 35 carnavalswagens te hard. Voorafgaand aan deze optocht sloegen 200 koeien in de stal van Rita en Herman Scholtens uit Millingen door het lawaai van een passerende carnavalswagen - op weg naar de optocht - op hol: koe nummer 102 gleed uit en moest door de dierenarts afgemaakt worden.

Meer herrie

Ook in Groesbeek werden grote overschrijdingen geconstateerd. Maar vanwege de drukte was het meten hier lastig. Duidelijk is wel dat er in Groesbeek veel meer herrie (tot 116 dBa) gemaakt werd dan in Millingen (max 110 dBa).

De komende halfvastoptochten zullen de deelnemers zelf het geluid (via een app) moeten meten en indien nodig zachter moeten zetten. Verder staan er op twee plaatsen (onbekend) controlepunten. Wie beide keren te hard (90 dBa en 100 dBc) gaat, krijgt een boete. De gemeente zal die verhalen op de organisaties van de optochten: die schuiven de boete door naar de deelnemers.

Quote

We willen mooie wagens: geen platte karren met een krat bier

Burgemeester Slinkman

In Groesbeek en Millingen worden degenen die de praalwagen komen inschrijven hoofdelijk aansprakelijk gehouden voor de boetes. ,,Ze moeten naam en adres invullen en een handtekening zetten’’, zegt Rein Strijker van de Deurdouwers in Millingen. 

Klachten

Er is vooral tijdens de halfvastenoptochten overlast, want die zijn 's avonds. Dan hebben de mensen een biertje meer op dan overdag, zegt Slinkman. Tijdens de recente optocht op carnavalszondag zijn er in Groesbeek geen klachten binnengekomen. In Millingen echter maakte een praalwagen uit Leuth zoveel herrie dat die de komende vijf jaar niet meer mag komen.

Platte karren

Volgens burgemeester Slinkman zijn de 'platte karren met alleen geluidsboxen en een krat bier erop' niet meer  welkom in de gemeente Berg en Dal. ,,Dat soort wagens willen we niet meer. We willen mooie wagens. Je ziet dat mensen met kleine kinderen niet meer naar de optocht gaan kijken vanwege het kabaal. Dit moet een feestje zijn voor iedereen. Als dat niet lukt moeten we voor volgend jaar kijken of we nog wel een vergunning afgeven.’’

Verder worden er afvalbakken langs de route geplaatst. Vorig jaar bleef er veel rommel achter: ook werden er glazen kapot getrapt op de straat. Dat leidde tot de nodige lekke banden. Meteen na de optochten komen de veegwagens in actie. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.