Verscherpte coronamaatregelen in regio Gelderland-Zuid en Brabant: horeca eerder dicht
UPDATENIJMEGEN / CUIJK - In de regio's Gelderland-Zuid, Brabant-Noord, Brabant Zuidoost, Groningen, Gooi- en Vechtstreek, Zuid-Holland-Zuid, Zaanstreek-Waterland en Flevoland worden extra maatregelen getroffen tegen het coronavirus. Dat bevestigen ingewijden aan deze site.
Het gaat dus onder meer om het gebied tussen Tiel en Nijmegen en de regio Cuijk-Boxmeer. Premier Mark Rutte zei gisteravond tijdens het coronadebat dat er nóg acht veiligheidsregio's naar de āalarmfase zorgelijkā gaan.
Afgelopen vrijdag werden er al strenge maatregelen aangekondigd voor Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden. De kroegen moeten daar sinds zondagavond eerder dicht en jongeren krijgen extra coronavoorlichting. De regioās troffen ook eigen maatregelen. Zo zijn in deze oranje zones groepen van meer dan 50 personen niet toegestaan, met uitzondering van begrafenissen en religieuze bijeenkomsten. Ook moet de horeca eerder sluiten: vanaf 00.00 uur de lichten aan en het geluid uit en om 01:00 uur de deuren dicht.
Regio Arnhem nog niet
Gelderland-Midden wordt nog niet uitgeroepen tot risico-regio. Maar de Arnhemse en Edese regio zit daar niet ver van af, waarschuwt veiligheidsvoorzitter Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem. De besmettingscijfers in Arnhem, Ede en Wageningen lopen op.
,,Het kan snel gaan. De besmettingen in studentenstad Wageningen stuwen onze cijfers op. Ik heb nu te maken met een uitbraak bij een voetbalvereniging in Nijkerk. Alles is nog redelijk overzichtelijk en qua contact- en brononderzoek goed te traceren. Ik denk dat met name de jeugd de sleutel in hand heeft. Wil je geen verder beperkingen dan moeten we de opmars van virus echt gaan stoppen. We zullen scherp moeten zijn. Mocht het gebeuren dan moet je de juiste maatregelen zien te treffen.ā
Dat Nijmegen afstevent op een strengere regels is geen verrassing. De Waalstad kampt al twee weken met oplopende besmettingscijfers. de bron daarvan leek vooral te zitten bij studentenkroegen en studentenhuizen waar uitbraken waren, maar inmiddels verspreidt het virus zich ook onder andere groepen inwoners. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen laat desgevraagd weten dat hij nog niet wil reageren op de verscherpte maatregelen die er in zijn stad en de regio daaromheen gaan gelden.
Kijk hieronder voor de kaart met de meest recente cijfers over het aantal besmettingen in jouw gemeente (peildatum 22-9-2020)
Aanscherping
In totaal telt ons land 25 veiligheidsregioās, waarvan de helft straks dus op oranje komt te staan. Eind deze week wordt naar verwachting meer bekend over de aanscherping, melden de veiligheidsregioās Gooi en Vechtstreek en Flevoland. De oplopende besmettingen hebben āde volle aandacht'.
,,Het Rijk, de GGDāen, het RIVM en de veiligheidsregioās beoordelen samen de situatie en stellen risiconiveaus vast. Op dit moment is er overleg tussen genoemde partijen over de inschaling voor de veiligheidsregioās Flevoland en Gooi en Vechtstreek. Wat dat betekent voor mogelijke aanvullende maatregelen en/of handhaving is nu nog niet bekend. Zodra we meer weten, zullen we dat actief communiceren. We verwachten eind deze week meer informatie hierover te kunnen geven.āā
Toename
Het aantal coronabesmettingen in Nederland is inmiddels gestegen tot 100.597, een toename van 2357 ten opzichte van gisteren en een nieuw dagrecord. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 14.000 mensen positief getest op het coronavirus. Ook is het aantal patienten op de intensive care zo hard gestegen, dat de alarmbellen op het coronadashboard van de overheid afgaan.
De premier zei gisteravond ook dat het kabinet weer regelmatiger, waarschijnlijk eens per twee weken, persconferenties wil geven om iedereen bij te praten over het coronavirus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Na je vijftigste op zoek naar een nieuwe baan: zo verging het Erik en Jan
Nederland telt een recordaantal openstaande vacatures, maar toch ervaren veel oudere werkzoekenden problemen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Erik Kuiper en Jan Elzen moesten beiden opnieuw solliciteren na hun vijftigste. Dit zijn hun ervaringen. -
Radboud Universiteit onderzoekt hoeveel Joods vastgoed in de Achterhoek is gestolen
-
PREMIUM6
Lezers over tijdelijke oplossing voor bouwput in de stad: āMaak groene entree van terrein Metterswaneā
-
PREMIUM
Millingse begraafplaats uit 1870 wordt monument: āDit moois moeten we wel blijven bijhoudenā
-
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen.
-
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MBās letten, of niet? -
PREMIUMVideo
Nijmeegse volkszangers scoren met protestlied āFoei ik loeiā: āEigenlijk voor carnaval bedoeldā
NIJMEGEN - Een keer geen lied over bier, feesten of een mooie vrouw. Nee, de Nijmeegse volkszanger Jean Knipping en zijn compagnon Roderik van Kerkhof nemen het in hun nieuwste hit op voor de koe (of eigenlijk: de biefstuk). Want die dreigt door de stikstofplannen volledig te verdwijnen, zo vrezen ze. -
Teruglezen
Nieuws gemist? Buren stikstofminister zijn protesten spuugzat ⢠Kantelramen blijken kattenkillers
Geen tijd gehad om het nieuws te volgen? Wij hebben de oplossing. De Gelderlander zet elke dag de belangrijkste berichten op een rij. Dit is een selectie van het nieuws van woensdag 29 juni.
In samenwerking met indebuurt Nijmegen