Versmallen brug Graafseweg leidt niet tot files

VIDEONIJMEGEN - De voorgenomen versmalling van de spoorbrug in de Graafseweg staduitwaarts, een autostrook in plaats van twee, leidt niet tot files. Ook niet op de singels en verderop in de stad. Dat blijkt uit een tweede uitgebreide verkeerssimulatie.

De Graafseweg in de richting van de Graafsebrug over het spoor in Nijmegen.
Volledig scherm
De Graafseweg in de richting van de Graafsebrug over het spoor in Nijmegen. © Paul Rapp

Ondernemersorganisaties in de stad en diverse fracties hadden om een extra onderzoek gevraagd. Ze hadden twijfels over de uitkomsten van het eerste onderzoek. Die zouden te beperkt zijn geweest. Nu zijn de jongste verkeersprognoses verwerkt in de simulatie. Voor de simulatie waren bovendien de drukste spitstijden op de Graafseweg het uitgangspunt

Oversteek

Uit het aanvullend onderzoek blijkt opnieuw dat niemand bang hoeft te zijn voor files bij een versmalling van de Graafsebrug, de vrijkomende ruimte wordt benut voor een beter fietspad. Zelfs bij een groei van het verkeer met vijf procent op de Graafseweg, blijven opstoppingen uit. De aanpassingen aan de weg worden gecombineerd met de aanpassingen aan kruisingen en de plaatsing van 'slimme'verkeerslichten, ook op de singels al.

Wijkverkeer

Wethouder Tiemens wil de Graafseweg aanpassen tot een ontsluitingsweg voor wijkverkeer. Doorgaand verkeer moet via de Oversteek en de S100 (Energieweg) de stad passeren. Een regionaal doorgaand verkeer moet voor de A50 kiezen.

Tiemens wil direct na de Vierdaagse met de aanpassing van de Graafseweg starten. Het werk moet klaar zijn voordat begonnen wordt met het groot onderhoud aan de Waalbrug, voorjaar 2018.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.