Volledig scherm
Aanvragen voor huishoudelijke hulp voor 75-plussers worden in Nijmegen versneld afgehandeld. © Hollandse Hoogte

Versnelde aanvragen Wmo-zorg als wapen tegen wachtlijst in Nijmegen

NIJMEGEN - De opgelopen wachttijden voor een ‘keukentafelgesprek’ bij Sociale Wijkteams in Nijmegen worden per direct aangepakt met een pakket noodmaatregelen. Dat moet voorkomen dat problemen van cliënten onnodig verder uit de hand lopen. 

Tot eind 2020 worden om die reden bepaalde categorieën herindicaties en eenvoudige Wmo-aanvragen voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp en vervoer, versneld afgehandeld. Dat maakt ruimte vrij om andere cliënten met een eerste zorgvraag op tijd te kunnen helpen.    

,,Voor sommige aanvragers is de wachttijd voor een indicatiegesprek opgelopen tot maar liefst 10 maanden”, licht zorgwethouder Grete Visser toe. Het is reden om in te  grijpen. De gemiddelde wachttijd, opgelopen tot 8 weken, is volgens haar ook te lang. De gemiddelde wachttijd moet maximaal 4 tot 6 weken worden. 95 procent moet binnen de grens van 10 weken blijven.

Taxivervoer

Concreet worden indicaties voor inwoners met een zorg ‘in natura’-indicatie sinds 2015, automatisch verlengd met twee jaar. Inwoners van 75 jaar en ouder krijgen een versnelde afhandeling voor hun aanvraag voor huishoudelijke hulp. Inwoners die al langer recht hebben op huishoudelijke hulp, krijgen een automatische verlenging van de indicatie met 15 maanden. En inwoners van 75 jaar en ouder die taxivervoer of een transport-rolstoel aanvragen, krijgen eveneens te maken met een verkorte procedure.

Oorzaak van de lange wachttijden is de enorme toename in het aantal aanvragen. In 2017 is de capaciteit van de teams wel iets opgevoerd, maar kennelijk onvoldoende voor de langere termijn. Sinds 2017 zijn er gemiddeld 700 tot 1.000 nieuwe meldingen per maand. Doordat vragen lang blijven liggen, worden cliënten te laat geholpen. Problemen waarmee ze kampen, worden daardoor groter. 

De oplossing kost zo uiteindelijk veel meer geld dan als direct hulp was geboden. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.