De vernieuwde Waalbrug kan bij bijzondere gelegenheden worden verlicht in specifieke kleuren.
Volledig scherm
De vernieuwde Waalbrug kan bij bijzondere gelegenheden worden verlicht in specifieke kleuren. © Gemeente Nijmegen

Vijf dingen die je wilt weten over de nieuwe Waalbrug

NIJMEGEN - De Waalbrug in Nijmegen krijgt komend jaar een opknapbeurt. En niet zomaar eentje. Net als in andere ‘wereldsteden’ kan de brug straks aangestraald worden in allerlei kleuren. En als fietser heb je niet meer zoveel last van de wind, schrijft Indebuurt.nl. Check hier alle nieuwtjes over dit Nijmeegse icoon.

1. Rijkswaterstaat gaat medio volgend jaar aan de slag met een mega-renovatie van de Waalbrug. De brug krijgt een nieuw fietspad in twee richtingen. Ook fijn: de leuningen met spijlen worden vervangen door dichte leuningen met glas en staal. Door die glazen platen hebben fietsers minder last van de wind, zo is ons beloofd. En zijn we dus eerder thuis dan gedacht.  En, nog  even vermelden: Tijdens de Vierdaagse is de brug gewoon open. 

2. Op de nieuwe brug geen busbaan meer. Die wordt namelijk omgebouwd tot extra ruim fietspad in twee richtingen. Bussen en hulpvoertuigen kunnen straks met voorrang invoegen op de brug.

Volledig scherm
© Gemeente Nijmegen

3. Het wegdek van de Waalbrug kan al die piepende bandjes niet meer zo goed aan. Daarom wordt het hele wegdek vervangen. Ook krijgt de brug nieuwe balkons. Bij de verbreding van de brug in 1992 en 1993 zijn twee van de vier oorspronkelijke balkons vervangen door een stalen constructie. De gemeente wil die nu terugbrengen. Alle balkons moeten er zo uitzien dat het lijkt alsof ze uit de pijlers voortkomen. Dus zoek je nog een romantisch plekje na een avondwandeling of een perfecte spot om mooie foto’s te maken van de skyline van Nijmegen: dat kan op deze balkons.

4. De hele brug krijgt zowel boven als onder het wegdek dezelfde lichtgrijze kleur. Hierdoor komt volgens de expert de bijzondere constructie van de bogen nog beter tot uitdrukking. Nog hipper: de brug krijgt nieuwe verlichting waardoor het mogelijk wordt om de brug bij bijzondere gelegenheden aan te stralen in iedere gewenste kleur. Bijvoorbeeld rood-zwart-groen of in alle kleuren van de regenboog. 

5. Misschien wil je dit ook nog wel weten. De Waalbrug werd in 1936 geopend en had toen de eer de langste hoofdoverspanning van Europa te zijn. In 2001 werd de brug aangewezen als rijksmonument. Hoe dan ook zit de Waalbrug Nijmegenaren in het 'hert' en soms zelfs op het lijf in de vorm van een tatoeage. Het bouwwerk staat voor vele Nijmegenaren synoniem aan thuiskomen.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Waalbrug in Vierdaagsetijd.
Volledig scherm
De Waalbrug in Vierdaagsetijd. © Erik van 't Hullenaar
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.