Vijftig zwijnen rond je weiland, boer is het beu

VIDEOBERG EN DAL - Leuk en aardig, al die zwijnen en herten, maar de boeren draaien in de praktijk op voor de schade die de dieren aanrichten. Boer Jean Janssen in Berg en Dal bijvoorbeeld, schat dat er zo 50 zwijnen rondbanjeren in zijn 32 hectare akkergrond. Dat kan zo niet langer, vinden hij en zijn collega's.

Volledig scherm
Akkerbouwer Jean Jansen bij de schade door zwijnen op zijn aardappelveld. © Bert Beelen

Vanavond praten Provinciale Staten over de ontstane situatie. De boeren zijn van plan flink van zich te laten horen.

Janssen, die 32 hectare akkerbouwgrond heeft, zegt dat in zijn omgeving meer dan vijftig zwijnen rondlopen. ,,Tot 2005 kwamen hier geen zwijnen voor. Nu lopen ze van bosje naar bosje, dwars door de mais en de aardappelen.’’ Zwijnen trekken rond, het zijn de zigeuners van de dierenwereld. Ik ben als de dood dat ze ziektes bij zich dragen.’’

Bureaucratie

Hij is gestopt met zijn pogingen om de zwijnenschade op zijn akkers vergoed te krijgen. Hij liep vast in de bureaucratie van meldingen, aanvraagformulieren en eigen risico's. Sindsdien probeert hij het niet meer en draagt hij de schade zelf als zwijnen zijn aardappelvelden omwroeten of zich tegoed doen aan zijn maiskolven.

Volgens Tjerk Elzinga van landbouworganisatie LTO maakt de overheid het boeren te moeilijk om schade te claimen. Elzinga vindt dat oneerlijk. Als Nederland grof wild wil laten rondlopen, mogen de lasten daarvan niet alleen bij boeren terechtkomen, vindt hij.

Quote

Zwijnen trekken rond, het zijn de zigeuners van de dierenwe­reld. Ik ben als de dood dat ze ziektes bij zich dragen

Jean Janssen

Schadebedrag

Hij wijst erop dat het schadebedrag dat vorig jaar werd uitgekeerd, in Gelderland veel lager was dan het jaar ervoor. Waar in 2015 het Faunafonds nog 45.000 euro uitkeerde, was dat bedrag vorig jaar gedaald naar 25.000 euro. En dat terwijl het aantal wilde zwijnen juist gestegen is. Op de Veluwe, waar er duizenden rondlopen, maar ook ten oosten van Nijmegen.

Drempel

Het probleem is vooral dat een boer die schade aanvraagt, sinds enkele jaren 300 euro behandelkosten moet betalen en 250 euro eigen risico moet dragen. ,,Daarmee wil de overheid een drempel opwerpen", zegt Elzinga. ,,Maar die drempel is te hoog geworden. Je moet al minstens duizend euro schade hebben voordat je gaat declareren. Een boer die terecht schade claimt, moet die 300 euro terugkrijgen."

 Hij wijst naar zijn aardappelveld, waar ze al wat planten hebben uitgegraven. Straks, als de mais is opgeschoten, zullen ze daarin rondbanjeren. Een medewerker van zijn bedrijf had onlangs bijna een zeug en tien biggen voor de auto.

Tegemoet

De Gelderse SGP is het eens met de oproep van de boeren en wil hen tegemoet komen. Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van Gelderland, is dat niet van plan. Zij wijzen erop dat er ook kosten gemaakt worden om de hoogte van de schade vast te stellen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.