Volledig scherm
© ANP

Voedselbank: van 120 naar 700 gezinnen

NIJMEGEN - In de afgelopen zeven jaar is het aantal gezinnen dat een beroep doet op de voedselbank, gegroeid van 180 naar 700. Dat zijn 2300 mensen met 528 kinderen. In het afgelopen anderhalf jaar kwamen er nog 120 gezinnen bij.

Dat zegt voorzitter Hubert Hendriks, die vrijdag na zeven jaar afscheid neemt van Voedselbank Nijmegen-Overbetuwe. Een frustrerende constatering, zegt hij.

,,Ook al gaat het economisch beter, er zijn veel mensen die het minder goed hebben. Werkende armen komen in de problemen, omdat ze allerlei toeslagen moeten terugbetalen als ze een (tijdelijk) baantje hebben. Er is verborgen armoede bij ouderen en zzp’ers. En er zijn mensen die al lang weinig geld hebben en in de problemen komen als bijvoorbeeld de wasmachine het begeeft.’'

Eenpersoonshuishoudens die maar 55 euro per week aan leefgeld te besteden hebben, kunnen een beroep doen op de Voedselbank. Volgens Hendriks zijn er in Nijmegen tussen de 100 en 180 mensen die altijd op de armoedegrens zullen leven. Hij noemt hen ‘economisch gehandicapt.’

Versdonateurs

Grootste zorg van de voedselbank is het organiseren van gezond eten. ,,Goedkoop eten is vaak ongezond, met te veel zout of te veel suiker. We zijn een actie begonnen om ‘versdonateurs’ te werven. Er zijn er nu tweehonderd, maar dat aantal moet naar de duizend. We hebben al door de Ring-Ring fietsactie (waarbij gefietste kilometers geld waard zijn, JvG) voor 20.000 euro aan vers gezond voedsel in de moeilijke maanden januari, februari.’'

Proef

Verder gaat Voedselbank Nijmegen-Overbetuwe meedoen aan een proef van de Verspillingsfabriek uit Veghel. Die maakt diepvriesmaaltijden van 1 euro van voedsel dat overblijft. De Verspillingsfabriek is onderdeel van Hutten Catering in die Brabantse plaats.

Van een kleine loods in de Nijmeegse binnenstad verhuisde de voedselbank een paar jaar geleden naar een logistiek centrum op bedrijventerrein Winkelsteeg. Hier werken 120 vrijwilligers die wekelijks de pakketten samenstellen. Elk pakket vertegenwoordigt een waarde van 35 euro. Voedsel komt van alle supermarkten in de stad, van bakkerij ‘t Kraayennest en maaltijden van Orient Plaza.

Verder krijgt de voedselbank giften van bedrijven en particulieren.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.