Volledig scherm
Referentiebeeld Oude Groenewoudseweg nadat fietspaden zijn ingeruild voor gras. © gemeente Nijmegen

Voorstel: fietspaden Oude Groenewoudseweg laten wijken voor gras

NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen wil het fietspad langs de Oude Groenewoudseweg tussen Sint Annastraat en Javaplein in Nijmegen aan beide kanten weghalen en vervangen door gras. Het idee is ingebracht door wijkbewoner Boudewijn Corstiaensen. Die wil met de extra groene zones ruim baan bieden aan planten en dieren, vlinders in het bijzonder. 

Zijn plan past volgens projectleider Marcel Eken naadloos in het gemeentelijke streven naar meer groen in de stad. Gras in plaats van asfalt kan voor meer koelte zorgen als antwoord op het opwarmende klimaat. Inwoners en bedrijven worden om dezelfde reden aangemoedigd hun tuinen groener te maken. Eken: ,,Dat is ook fijn voor de bewoners zelf. In de zomer is het vaak heet in de stad. Nijmegen moet zich voorbereiden op klimaatveranderingen in de toekomst.” 

Hoosbuien

Volgens Eken is meer groen op deze plek ook welkom om hoosbuien beter aan te kunnen. ,,Bij hevige regenbuien stroomt er een grote hoeveelheid water vanuit het Javaplein naar de Oude Groenewoudseweg. Door het verharde fietspad te vervangen door groen, kan het water de grond intrekken. Zo voorkomen we wateroverlast.”

Donderdagavond is er een bijeenkomst waar aanwonenden hun mening kunnen geven. ,,We hopen op een breed draagvlak”, zegt Eken. Een aantal mensen heeft volgens hem aangegeven zich zorgen te maken over de verkeersveiligheid.  ,,Ik snap die zorgen, maar ze zijn nergens voor nodig. De straat zelf is een 30 kilometer-weg, een fietspad is eigenlijk overbodig.” Aan de kant waar huizen liggen, blijft een trottoir beschikbaar voor wandelaars.

De bijeenkomst - van 19.00  tot 21.00 uur - vindt plaats in het Oud Burgergasthuis aan de Prof. Cornelissenstaat 2 in Nijmegen. Bewoners kunnen ook hun mening per mail geven: m.eken@nijmegen.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.