Volledig scherm
Jonge Nijmegenaren doen het vormsel in de Agneskerk. © Gerard Verschooten

Vormsel komt in Nijmegen nog maar sporadisch voor

NIJMEGEN - Ooit deden hele schoolklassen het vormsel, inmiddels zijn het nog maar enkelingen. Zo ondergingen zondag elf kinderen van de Nijmeegse Parochie Heilige Stefanus het sacrament dat de derde stap is van toetreding tot de katholieke kerk.

Het vormsel is een ritueel voor jongeren rond hun twaalfde levensjaar. Het is een bekrachtiging van eerdere toetredingen zoals de doop vlak na de geboorte en de eerste communie rond het zevende levensjaar. In de volksmond werd het vormsel ook wel 'de plechtige communie' genoemd.

Het aantal vormelingen is landelijk in tien jaar tijd (2007 tot 2016) gedaald van 25.500 naar 11.410. Dat blijkt uit cijfers van KASKI, het expertisecentrum over religie en samenleving. In het bisdom Den Bosch, waar Nijmegen onder valt, loopt het nog harder terug: met 65 procent van 6.400 naar 2.270.

Samenvoeging

Nijmegen telt nog twee parochies: Heilige Stefanus en Heilige Drie-eenheid waar elk acht kerken onder vallen. Eerder had bijna elke kerk zijn eigen groep vormelingen maar vanwege de kleine aantallen heeft elke parochie tegenwoordig één groep waarin kinderen uit verschillende wijken zitten.

Ook in de plattelandsgemeenten rondom Nijmegen worden jongeren per gemeente begeleid naar het vormsel. De parochie van Beuningen is ertoe overgegaan om slechts eens per twee jaar een vormselviering te houden.

Voorbereiding

Pastoor Cyrus van Vught van de Nijmeegse parochie Heilige Stefanus heeft afgelopen jaar elf jongeren voorbereid op het sacrament. De meesten van hen zijn brugklassers, twee van hen zitten nog in groep acht van de basisschool. Het zijn allemaal kinderen die regelmatig een kerkdienst bezoeken.

De bijeenkomsten waren in Nijmegen, daarnaast hebben ze een dag meegeholpen bij de Zusters van Moeder Teresa en er was een vormelingendag voor jongeren uit het bisdom.

Keuze als gelovige

,,Het vormsel maakt je bewust van de Heilige Geest als een innerlijke kracht waar je als gelovige altijd uit kunt putten'', legt pastoor Van Vught uit. ,,Het helpt jongeren bij de groei naar de volwassenheid hun geloof te verdiepen en het ondersteunt een bewuste keuze als gelovige.''

Het feitelijk ritueel bestaat uit een zalving door een bisschop of plaatsvervanger.  De elf Nijmeegse jongeren zijn zondag in de Agneskerk in Lindenholt gezalfd door deken Henk Janssen. Het was een feestelijke dienst met een projectkoor van meerdere kerken.

Volledig scherm
Pastoor Cyrus van Vught en 'zijn' vormelingen. © Gerard Verschooten
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.