Volledig scherm
Paul Polman © EPA

Vrede van Nijmegen-penning voor Unilever-topman Paul Polman

NIJMEGEN - De Vrede van Nijmegenpenning wordt dit jaar toegekend aan Paul  Polman, CEO van Unilever. De prijs zal op 5 april worden uitgereikt.

Reden om voor Paul Polman te kiezen is zijn inzet voor duurzaamheid. Onder zijn leiding kwam Unilever in 2010 met een plan om de omzet te verdubbelen en tegelijkertijd de milieuvoetafdruk van te verkleinen  Het bedrijf wil in 2020 de milieubelasting gehalveerd hebben ten opzichte van 2010 en in hetzelfde jaar alle landbouwgrondstoffen volledig duurzaam inkopen.

Dat de penning gaat naar inzet voor duurzaamheid is niet vreemd. Nijmegen is dit jaar de Green Capital van Europa. Rector magnificus Han van Krieken van de Radboud Universiteit: ,,Er is een directe link tussen vrede en duurzaamheid. Klimaatverandering en droogte leidt tot migratiestromingen, een directe bron van conflicten. We kunnen in de toekomst alleen vrede hebben in deze wereld als je bouwt aan een duurzame wereld.’’ 

Hij noemt Polman een voorloper die vecht voor en bouwt aan een duurzame wereld.

Europese gedachte

De Vrede van Nijmegenpenning wordt eens per twee jaar uitgereikt aan 'een internationale hoofdrolspeler die zich heeft ingezet voor Europa, de Europese gedachte en vrede in de ruimste zin van het woord'. De prijs is een initiatief van de gemeente Nijmegen, de Radboud Universiteit Nijmegen en NXP, ondersteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het is de vijfde maal dat de penning wordt uitgereikt; in 2010 kreeg oud-voorzitter van de Europese Commissie Jacques Delors de prijs, in 2012 de Italiaanse schrijver en wetenschapper Umberto Eco, in 2014 Eurocommissaris Neelie Kroes en in 2016 het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

De winnaar van 2018 werd vrijdagmiddag bekend gemaakt door de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, rector magnificus Han van Krieken van de Radboud Universiteit en directeur Dierick van NXP Nederland.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.