Volledig scherm
De kerstgedachte van Jos van Campen wordt niet breed gedeeld. Foto DG © Thed Maas

'Vredesplan' van Jos van Campen krijgt weinig steun

BERG EN DAL - Jos van Campen (raadslid, GJS) wil het er eigenlijk niet meer over hebben. Over het onderzoek van de Berg en Dalse rekenkamercommissie naar de aanleg van het fietspad door de Spoorkuil. Maar het 'vredesplan' van Jos maakt weinig kans.

Vorige week presenteerde de rekenkamercommissie het onderzoek waarin harde noten gekraakt worden over de handelwijze van de gemeente voorafgaand (2014) aan de aanleg van dat fietspad.  

Zo zouden er destijds onder meer stukken achtergehouden zijn in een WOB-procedure (Wet Openbaarheid Bestuur) en heeft de gemeente - Harry Keereweer was toen burgemeester - 'het vertrouwen in het handelen van de overheid geschaad' door niet transparant te handelen.

Burgemeester en wethouders reageerden furieus en zeggen niet akkoord te gaan met het rapport. 'Het feitenrelaas is incompleet en bevat een aantal feitelijke onjuistheden', aldus B en W. Donderdag komt de kwestie aan de orde in de gemeenteraad.

Afgelopen weekend heeft Van Campen de fractievoorzitters gepolst met de suggestie er een streep onder te zetten. ,,Het grootste deel van de huidige gemeenteraad is er niet bij betrokken geweest", zegt Van Campen desgevraagd.   ,,De gemeente heeft er al lering uit getrokken en er zijn verbeteringen aangebracht." Met een verwijzing naar de kerstgedachte  stelt Van Campen - 'er kunnen alleen maar verliezers zijn' - voor er donderdag niét over te discussiëren en over te gaan tot de orde van de dag.

Geen commentaar

Verschillende fractieleiders (Rob Verheijen van het CDA, Johanna Brouwer van VOLG en Miengske Borremans van C'90) onthouden zich van commentaar. Anderen zeggen er donderdag wél over te willen discussiëren. Hans Peters (Sociaal Groesbeek): ,,Wij gaan het er zeker over hebben. Vooral aan het passeren van de WOB tillen we zwaar. De democratie is in het geding.''

Tessa Vorderman (D66) zegt de oproep van Van Campen wel te snappen. ,,Wij zaten toen ook nog niet in de raad. Maar over het niet naleven van de WOB ben ik niet zo enthousiast. We hebben openbaarheid hoog in het vaandel.''  Hennie Eikholt (GVP, zelf lid van de RKC): ,,Het onderzoek kan best controversieel zijn. Maar daarom is het juist interessant om erover te discussiëren.''

Mechteld ten Doesschate (VVD):  ,,De kerstgedachte?  Praise the lord en pass the ammunition (loof de Heer en geef de munitie door, ThM). Het is waar dat van het vorige college alleen Sjaak Thijssen er nog zit, maar er kan in het gemeentehuis geen postzegel gekocht worden of Sjaak weet ervan. Natuurlijk gaan we het erover hebben." 

Dat vinden ook Rona Vree (Groenlinks, lid van de RKC) en Thieu Hoeken (PvdA, lid van de RKC) en Jos Peters (Voor Berg en Dal). Peters: ,,Je kunt het er mee eens zijn of niet, maar we hebben die rekenkamercommissie niet voor niks ingesteld. Van je fouten moet je leren."

Quote

Praise the lord and
pass the ammunition

Mechteld ten Doesschate
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.