Volledig scherm
Vuurwerkshow. © ANP

Vuurwerk aan banden in Nijmegen

NIJMEGEN - Vuurwerkvrije zones in de stad en een centrale vuurwerkshow op oudjaarsavond. Een duidelijke meerderheid van de politieke partijen van Nijmegen wil dat in een nieuw stadsbestuur gaan regelen om zo de overlast van vuurwerk in te perken. Van de grote partijen was alleen de SP tegen. 

Dat werd donderdagavond duidelijk tijdens het grote Gelderlander-verkiezingsdebat in het stadhuis. Gedane beloftes waren niet aan dovemansoren gericht; de hal van het stadhuis was afgeladen vol. 

Duidelijk werd ook dat in Nijmegen met een  toekomstige coalitie hoogstwaarschijnlijk geen milieuzone á la Arnhem zal worden ingevoerd om vieze auto's te weren. Hier toonden alleen 50Plus, GroenLinks, Partij voor de Dieren en de Christen-Unie zich voorstander van.

Zwembad

Eensgezinder waren de partijen over de komst van een nieuw zwembad voor Nijmegen-Noord. Daar is iedereen het mee eens, met uitzondering van D66. Een pot met geld werd er overigens niet bijgeleverd.

De VVD nam een uitzonderingspositie in bij de vraag of mensen met een bijstandsuitkering verplicht vrijwilligerswerk moeten gaan doen. Behalve de VVD was iedereen daar fel op tegen. 

Behalve GroenLinks en D66 willen alle partijen dat het aantal festivals in de binnenstad beperkt wordt. Dit om de overlast voor bewoners en bezoekers in te perken.

Honig-complex

Het moet ook raar lopen wil een nieuwe coalitie het Honig-complex, broedplaats voor ambachtslieden en horeca, geen warm hart toedragen. Een grote politieke meerderheid wil geld uittrekken om het stenen gedeelte van het Honig-complex te behouden. 

Daarnaast stelt een grote meerderheid dat het bezoeken van een culturele voorstelling niet duurder mag worden. Subsidies aan de culturele instellingen worden niet verlaagd, althans daarvoor wil een meerderheid gaan ijveren.

De hondenbelasting gaat niet verdwijnen.  De tippelzone aan de Nieuwe Markt hoeft van een ruimte politieke meerderheid niet op slot. Gisteravond tekende zich géén meerderheid af voor het verbannen van de lijnbus uit de Burchtstraat. Tot slot waren de politici in meerderheid voorstander van het verlagen van de lokale lasten. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.