Volledig scherm
Een hondendrol op de Waalkade in Nijmegen, vers gelegd op een woensdagmiddag. © DG

Waalkade ligt vol met hondendrollen

NIJMEGEN - Het is een smerig gezicht: de Nijmeegse Waalkade, domein van wandelaars en toeristen, ligt vol met hondenpoep. Al maanden. In de 800 meter van de gloednieuwe Handelskade (bij de Spoorbrug) tot aan de Grotestraat, tellen we op een gemiddelde woensdagmiddag zeventien pontificaal gedropte drollen.  

Hoe dat zo? Waarom is het viezer dan anders? Eén ding is zeker: dankzij de gedeeltelijke oplevering van de Handelskade - ruim 500 appartementen in totaal - is het aantal bewoners langs de Waal flink toegenomen. 

Het aantal honden en hondenbezitters dus ook. Is de kade daar wel voor ingericht? ,,Het is prettig wandelen langs de Waal, maar niet met de hond. Het is gevaarlijk met al dat langsrazende verkeer en honden kunnen hier hun behoefte niet doen", zegt Nijmegenaar Henk Derks, die vaak de hond van zijn dochter uitlaat.

Poepzakjes

Is hij zelf een 'schuldige'? Nee, zegt hij schuddend. ,,Ik heb altijd poepzakjes bij me. Voor de mensen die dit niet willen: ga naar het terrein onder de Waalbrug. Daar is ruimte zat om de hond los te laten. Daar kunnen ze ongestoord hun behoefte doen, zonder dat mensen daar last van hebben." 

Quote

Bekeur al die baasjes die het vertikken de poep van hun hond op te ruimen

Ook Theo van der Horst ergert zich groen en geel aan de met hondendrollen besmeurde Waalkade. ,,Smerig. Ik kom hier regelmatig, maar dit is niet normaal meer. Op de kade komen veel mensen, die moet je schoon houden. En bekeur al die baasjes die het vertikken de poep van hun hond op te ruimen!"

Poepbakken

Buurtbewoner Martinus Helgers verzucht:  ,,We moeten elkaar erop aanspreken. Wat zou helpen? Meer hondenpoepbakken plaatsen. En borden." 

Maar met meer poepbakken kom je er niet, meent Els Gerbrands, die woensdagmiddag haar hond uitlaat. ,,De bakken zíjn er, maar zitten altijd vol. Ze moeten gewoon vaker worden geleegd. De lucht is niet om te harden. Respect voor degene die ze moet legen." 

Poepplaag

Volgens buurtbewoner Gerrie Gerrits, die vindt dat de hondenpoepplaag erger wordt, doen honden en hun baasjes het meestal stiekem. Ze ziet dat vanachter haar raam. ,,Het gebeurt meestal 's ochtends vroeg. En als het donker wordt. Het lijkt alsof de baasjes wachten tot ze zich onbespied wanen. Sommigen kijken zelfs of er geen mensen voor de ramen staan."  

Poepprobleem

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm
Een hondendrol op de Waalkade in Nijmegen, vers gelegd op een woensdagmiddag. © DG

De gemeente Nijmegen neemt het poepprobleem op de Waalkade nog niet al te hoog op. ,,Er zijn nauwelijks klachten", reageert een woordvoerster. ,,Rondom de kade, onder de Waalbrug en bij de Oude Haven zijn losloopgebieden met hondenpoepbakken. Verder geven wij de DAR regelmatig opdracht om het gebied op te schonen. Betrappen wij mensen op heterdaad, dan gaan wij in gesprek met de eigenaar van de hond."

Reinigingsdienst DAR  heeft gisteren een grote schoonmaak gehouden op de wandelboulevard. De eerste verse drollen zijn inmiddels weer gelegd. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.