Waarom wil je schattige dingen het liefst fijnknijpen?
Donders WondersWil je een kleine, pluizige kitten ook zo graag fijnknijpen? Nou, je bent niet de enige.
De neiging om iets te bijten, knijpen of eten omdat het zo schattig is, komt velen van ons bekend voor. Er zijn zelfs woorden in bepaalde talen om dit gevoel te beschrijven; bijvoorbeeld het woord gigil in Filipijns Tagalog verwijst naar ‘het knarsen van de tanden en de neiging om iets dat ondraaglijk schattig is te prikken of knijpen’.
Hoe tegenstrijdig dit ook mag zijn, dit psychologische fenomeen heeft zo zijn bestaansredenen.
Ons brein wordt high van schattigheid
Er zijn bepaalde fysieke eigenschappen, ook wel kindchenschema (babyschema) genoemd, die er bekend om staan als schattig te worden ervaren en die mensen universeel aanspreken. Een groot rond hoofd met grote ogen en een kleine kin worden vaak gebruikt in marketingcampagnes om nieuwe klanten te trekken. En dat is niet willekeurig: schattige dingen zien activeert het beloningssysteem in onze hersenen, dat dopamine vrijlaat, en zorgt ervoor dat we meer willen van wat we zien.
Maar het is niet alleen blijheid wat we voelen door blootstelling aan schattigheid; er zijn ook resultaten die zelfs verbetering in prestaties laten zien (b.v. motorische controle, aandacht en productiviteit).
Tranen van vreugde
Waarom is het dan zo dat we, ondanks de vele positieve aspecten van het zien van iets schattigs, ons nog steeds wat agressief voelen tegenover schattige dingen of ons zelfs agressief gedragen?
Dit is niet zeldzaam en het is onderdeel van zogenoemde dimorfe expressie (in het Engels dimorphous expression): de uitdrukking van een emotie die tegenstrijdig lijkt met het ervaren gevoel. Enkele voorbeelden zijn tranen van vreugde of lachen als je nerveus bent.
‘Schattige agressie’, zoals het wel genoemd wordt, is zo’n soort dimorfe weergave. In een studie werden deelnemers gevraagd om een slideshow van schattige, grappige en neutrale dieren te bekijken. Ze kregen ook bubbeltjesplastic en mochten er zoveel laten knallen als ze wilden.
Deelnemers lieten veel meer bubbels knallen bij het zien van schattige dieren dan bij het zien van grappige of neutrale dieren. Dit suggereert dat de neiging om op een speelse manier agressief te zijn tegenover iets niet alleen verbaal wordt uitgedrukt, maar ook fysiek.
Schattige agressie als emotieregulatie
De vraag welk doel schattige agressie dient, heeft onderzoekers als Rebecca Dyer en Oriana Aragón lang beziggehouden. Zij hebben veel werk gedaan binnen dit veld en hebben hun eigen unieke hypothese gevormd.
Eigenlijk roept het beeld van een schattig wezentje bij de meeste mensen een zorgbehoefte op die gedeeltelijk niet vervuld kan worden. Dit kan leiden tot frustratie en het gevoel van controleverlies en, om te herstellen van dit soort overweldigende gevoelens, een reactie van een emotie uit de tegenovergestelde richting die kan helpen om de oorspronkelijke emotie in te dammen.
Dus net als bij andere vormen van dimorfe weergave, is de stelling dat schattige agressie een vorm van zelfregulatie is. De uitdrukking ‘You’re so cute, I’m gonna die’ (‘Je bent zo schattig, ik ga dood’) omschrijft dus letterlijk een alarm in het brein, en is dus een ongevaarlijke manier om deze emotie onder controle te houden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
PREMIUM
Help jij historica Helga aan foto’s en dagboeken uit de nazitijd in Kleef voor haar onderzoek?
KLEEF - De Kleefse historica Helga Ullrich-Scheyda is op zoek naar foto’s, documenten, brieven, oude kranten en dagboeken die betrekking hebben op de nazitijd in Kleef. Zij richt haar verzoek nadrukkelijk ook tot Nederlandse bewoners van de grensstreek. -
Heumen gaat strijd met oprukkende fastfoodketens in regio niet aan, ook geen gratis fruit voor kinderen
MALDEN - Het is ‘per definitie’ niet de rol van een gemeente fastfoodketens te verbieden, of te eisen dat die hun menu gezonder maken. Dat stelt de gemeente Heumen. Die is dus niet van plan in actie te komen, nu er steeds meer fastfoodrestaurants in de regio komen. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Nieuwsupdate
Zeepkistenrace op een dakterras • Arrestaties bij crystal methlab in Arnhem • Nieuwe babyspa in de Achterhoek
Dagelijks praten we je bij over het nieuws uit onze regio en daarbuiten. Met vandaag: arrestaties bij een drugslab in Arnhem en een bijzondere zeepkistenrace in Zevenaar.
-
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
PREMIUMColumn 't Plein1
‘In de polders zie je een andere wereld’
Of ik nou door de Bemmelse Waard fiets, op de dijk sta in de Beuningse uiterwaarden, de Oosterhoutse Waarden doorkruis of de Ooijpolder induik: ik word er altijd een blij mens van. En je bent er zo. Ze liggen om de hoek van onze drukke stad. -
PREMIUM
Nieuwe locatie is de (op één na) beste plek voor Juliana’31: ‘Maar waar laten we de Vierdaagselopers?’
MALDEN - Jan-Willem Voet is eigenaar van de grond waarop de gemeente Heumen een nieuw sportpark wil aanleggen voor de Maldense voetbalvereniging Juliana’31. Hij zag die bui al langer hangen: ,,Maar waar moeten al die Vierdaagsekampeerders straks naartoe?”
In samenwerking met indebuurt Nijmegen