Wat doen die heli’s boven de stad?

UPDATE/videoNIJMEGEN - Veel mensen vragen zich op sociale media af wat die donkere helikopters boven Nijmegen en omgeving doen. Het blijkt te gaan om een training van militaire eenheden die een verdacht voertuig moeten volgen. 

Volledig scherm
Een van de Cougar transport-helikopters. © Waldie Rutten/112 Nieuwsgroep

De militaire eenheden van de Koninklijke Landmacht en het Korps Mariniers vliegen met twee Cougar transporthelikopters. Ze hebben de opdracht het verdachte voertuig te volgen en aan te houden in de omgeving van Oss. Er wordt niet in Nijmegen geland. 

De training maakt deel uit van een grootschalige oefening op verschillende plekken in Nederland. Ze trainen taken die horen bij Nationale Operaties, zoals het beëindigen van een kaping, het bevrijden van gijzelaars en carblockingoperaties. De oefening bij Nijmegen wordt vanmiddag nog een keer herhaald. 

Ongeveer rond kwart voor elf werden de eerste meldingen op sociale media gedaan. Ze werden boven verschillende wijken gespot zoals Bottendaal, maar ook in Groesbeek. En volgens sommige berichten hingen de heli's  op verschillende plekken kort stil.

Op een van de foto's lijkt een bewapende militair zichtbaar. Volgens de woordvoerder van het Defensie Helikopter Commando is het inderdaad goed mogelijk dat de eenheden bewapend zijn.

Volledig scherm
De helikopers boven Bottendaal. © Eigen foto
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Dagboeken uit frontstad Nijmegen: 'Dodelijk getroffen, enkele meters van de schuilplaats'
    PREMIUM
    Ooggetuigen van de oorlog

    Dagboeken uit frontstad Nijmegen: 'Dodelijk getroffen, enkele meters van de schuil­plaats'

    Eindelijk lijkt het uur van de bevrijding aangebroken. Op deze stralende ochtend van zondag de 17de september gaan de mensen naar de kerken. Sommige mannen aarzelen uit angst opgepakt te worden. Rond half elf beginnen gerichte bombardementen op Duitse stellingen. Aan het begin van de middag springen de Amerikaanse parachutisten boven Groesbeek uit de vliegtuigen. De Duitsers trekken zich terug in het centrum. De Nijmegenaren wachten gespannen af. Er heerst een gevoel van euforie.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.