Een speciaal dagje uit met vrouwen onder elkaar, zo voelde de Marikenloop voor veel deelneemster. Het evenement begon traditiegetrouw met een massale warming-up.
Volledig scherm
PREMIUM
Een speciaal dagje uit met vrouwen onder elkaar, zo voelde de Marikenloop voor veel deelneemster. Het evenement begon traditiegetrouw met een massale warming-up. © Bert Beelen

Weemoed over verdwijnen Marikenloop: ‘Was het enige loopevenement zonder gespuug van mannen’

NIJMEGEN - De Marikenloop verdwijnt. Aan een speciale ladies only run is niet langer behoefte, zegt de organisatie. De emancipatie van de hardlopende vrouw zou zijn geslaagd zijn. Klopt dat?

2 reacties

  • Saskia van den Brink

    4 maanden geleden
    In het artikel staat dat de Marikenloop in 2003 de eerste langere afstandsloop (5 en 10 km) voor vrouwen in Nederland was. Dit is niet waar. Ik deed in 1994 mee met de eerste hardloopwedstrijd alleen voor vrouwen: de Nike Ladiesrun in Hilversum. 5 kilometer, later ook de 10 km. In 1995 liep mijn moeder met me mee en ging daarna op atletiek omdat ze die 5 km amper haalde. De run was een gezellige happening; muziek, een massa-warming up, met na afloop een pastamaaltijd én goodiebag.
  • Jessica Berends

    4 maanden geleden
    Vroeger was emancipatie vooral het gelijktrekken tussen geslachten. Tegenwoordig gaat het meer om bevoordelen van iedereen die geen blanke man is. Grappig om te zien hoe een organisatie de wind van voren krijgt als het doel gehaald is en het voordeel verdwijnt. Ze hadden natuurlijk ook een aparte Moenenloop kunnen organiseren. Dan had Mariken kunnen blijven. Groeten uit Zweden, waar emancipatie ook hoog op de agenda staat, maar niet met een wedstrijdje beslist wordt.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.