Volledig scherm
Het is sinds vrijdagavond voor zwaar verkeer verboden om over de Irene Vorrinkstraat te rijden. Parkeren bij de wooncomplexen Zonnebaars en Waterrijk mag ook niet meer. © dg

Weg bovenop Hatertse parkeerkelder afgesloten vanwege constructiefout

NIJMEGEN - Het bovendek bij de ondergrondse (en deels open) parkeergarage bij de Hatertse wooncomplexen Zonnebaars en Waterrijk op park Maldenborgh is qua bouwconstructie niet op orde. Gevaar voor instorten is er niet, is uit een spoedonderzoek gebleken. Aanpassen van de garageconstructie is wel nodig.

Daarom is net voor de kerst als preventieve maatregel de toegangsweg bij restaurant Bij de Buren afgesloten voor zwaar verkeer zoals grote bestelbusjes, verhuiswagens en vrachtwagens boven 3.500 kilo. Ook is parkeren bij de ingang van de flats aan de Irene Vorrinkstraat verboden. Begin januari worden de bewoners bijgepraat over vervolgacties.

Eerst wateroverlast

,,Het houdt maar niet op hier. Wat is er toch met met deze woongebouwen aan de hand’’, lieten enkele bewoners op eerste kerstdag weten. Het is niet  voor het eerst dat zij met problemen worden geconfronteerd. De parkeergarage stroomde op 31 augustus 2015 vol bij een stortbui als gevolg van een overstroming van de vijver nabij de garage. 134 auto's raakten total loss. Ook was er veel waterschade aan persoonlijke bezittingen in de kelderboxen.

Onlangs bleek dat een deel van de waterschade niet vergoed is door verzekeringen. De bewoners klopten vervolgens aan bij BAM en de gemeente voor een bijdrage. Het bouwbedrijf en de gemeente reageerden hier afwijzend op. Volgens huurdersvoorzitter Niek Arntz zou op het moment van de stortbui de vijver voor de opvang van regenwater onvoldoende inhoud hebben gehad. Er werd destijds nog volop aan woontorens gewerkt door BAM.

Instorten parkeerdek

Bouwbedrijf BAM liet de constructie van de toegangsweg boven de Hatertse parkeerkelder de afgelopen maand controleren. Aanleiding was het instorten van de parkeergarage in Eindhoven in mei van dit jaar, ook een project van BAM. In september bleek dat dit alles te maken met de toepassing van zogeheten breedplaatvloeren of bollenvloeren. In heel Nederland zijn vervolgens tientallen gebouwen en parkeerkelders in opdracht van het landelijke en lokale Bouwtoezicht  onderzocht. 

Mogelijk probleem

Afgelopen vrijdag werden de resultaten van het onderzoek bij Hatert bekend. De conclusie: 'mogelijk zou er een bouwkundig probleem kunnen zitten in de toegangsweg op Park Malderborgh, die boven de parkeergarage ter hoogte van de Zonnebaars loopt'. De toegang voor de hulpdiensten (brandweer, ambulance en politie) is via een route met platen over het gras gewaarborgd. 

Per brief

Volgens een woordvoerder van corporatie Portaal die hier ook enkele appartementen verhuurd, is vrijdagmiddag na de presentatie van het rapport 'uit preventie-oogpunt direct actie ondernomen'. ,,Ook zijn alle bewoners per brief over de maatregelen geïnformeerd."

De garage is bestemd voor de bewoners van de 94 appartementen hier. In de brief aan de bewoners wordt gemeld dat een beveligingsbedrijf de komende tijd zal controleren  of 'iedereen zich aan de regels houdt'. Tegen foutparkeerders zal worden opgetreden, wordt aangekondigd. 

Volledig scherm
De parkeerkelder bij de Zonnebaars. In 2015 liep deze al eens vol met water. De schade was toen enorm. Nu blijkt ook constructie van de toegangsweg mogelijk niet op orde. De weg is deels afgesloten. © dg
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.