Volledig scherm
Het gas wordt duurder en Berg en Dal wil aardgasloos worden om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen. Archieffoto Robin Utrecht © robin utrecht

Welke wijk in Berg en Dal wil van aardgas af?

GROESBEEK – Welke wijk in de gemeente Berg en Dal wil van het aardgas af? Naar die wijk is wethouder Nelson Verheul (GroenLinks) op zoek. Het moet gaan om een wijk van zo rond de 100 huizen waarin draagvlak is voor het plan: waarvan de bewoners mee willen doen.

Verheul trad recent aan als wethouder duurzaamheid in Berg en Dal en wil nog voor het eind van dit jaar een wijk gevonden hebben. ,,We (gemeente en wooncorporatie Oosterpoort, ThM) gaan overal zoeken. Het maakt niet in welk dorp, als de bewoners het maar zien zitten. Nog deze coalitieperiode wil ik een wijk van het aardgas af hebben.’’

Berg en Dal heeft al een aardgasloze wijk. Een deel van de Stekkenberg werd gerenoveerd: afgebroken en weer opgebouwd. Er werden 249 huizen gesloopt. Er kwamen er 230 voor terug maar ze werden niet op het aardgasnet aangesloten.

De eerste bewoners betrokken 4,5 jaar geleden hun nieuwe huis op de Stekkenberg: de laatste 1,5 jaar geleden. Ze koken op inductie (elektrisch) en hebben een zogenoemde lage temperatuurverwarming. Met onder meer vloerverwarming in plaats van radiatoren.

Wim Rensen woont al 4,5 jaar in een aardgasloze woning op de Stekkenberg. ,,Het was heel erg wennen”, zegt hij. ,,Het heeft bijvoorbeeld weinig zin om de thermostaat even een paar graden hoger of lagere zetten. Want anders dan bij een aardgasgestookte CV-ketel duurt het bij een lage temperatuurverwarming heel lang voordat het dan warmer of kouder is. We hebben de verwarming nu op een basistemperatuur van 22 graden staan.’’

Controle kwijt

Ook het feit dat er andere installaties in huis liggen, was wennen. Rensen: ,,Je hebt altijd een CV-ketel op aardgas gehad. Maar de systemen die ik nu heb zijn heel anders. Je moet bij een storing wel een deskundige laten komen: kunt zelf niks meer. Is een beetje het gevoel dat je de controle kwijt bent.’’

De grote angst van de bewoners vóór de renovatie was, dat het allemaal veel duurder zou worden. Dat is niet waar, zo is de ervaring van Rensen. Het is juist goedkoper: de maandelijkse energierekening is lager. ,,Ik zou niet meer terug willen.”

Anders dan op de Stekkenberg (daar werd nieuw gebouwd) wil Verheul nu een bestaande wijk aardgasloos maken. Dat kost, zo weet Eugène Jansen, directeur van Oosterpoort, zo’n 75 mille per huis. ,,De buitenkant isoleren kost 40.000 euro: het plaatsen van nieuwe installaties kost nog eens 25.000 euro. Oosterpoort zou, als we ons woningbestand aardgasloos willen maken, drie keer zoveel geld nodig hebben dan we hebben gereserveerd.” Verheul hoopt dat het Rijk met bijdragen over de brug komt.

Quote

Onze angst was dat het duurder zou worden; dat is niet zo

Wim Rensen, Bewoner aardgasloos huis Stekkenberg
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.