Volledig scherm
© Paul Rapp

'Wietproef van kabinet heeft geen effect op criminaliteit'

ARNHEM/NIJMEGEN - Coffeeshophouders in de regio vrezen buitenspel te komen staan als de overheid straks wiet gaat telen. Wie gaat deze Staatswiet straks verkopen? Krijgen straks alleen nieuwe cannabiswinkels nog een vergunning.

In het nieuwe regeerakkoord is afgesproken dat er experimenten gaan komen voor gereguleerde wietteelt. Het kabinet wil af van het gedoogbeleid. Binnenkort worden worden zes tot tien proefgemeenten aangewezen. Nijmegen wil. Arnhem kan uitgroeien tot een Cannabis Valley, verwacht een directeur van een bedrijventerrein.  

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm
De Vlaamsegas in NIjmegen. © Paul Rapp

 De teelt van wiet is nu verboden. De verkoop niet. De illegale aanvoer via de achterdeur is nu vaag en verloopt doorgaans via het criminele circuit. De coffeeshophouders in de regio willen graag verlost worden van de hypocriete achterdeur-constructie. Tegelijkertijd knijpen ze hem, zo blijkt uit een rondgang. 

Eventuele slappe en duurdere Staatswiet zal de blowers uit de coffeeshops verjagen rechtstreeks de zwarte markt op. De straathandel zal welig tieren met alle overlast tot gevolg.  

Brandbrief
Coffeeshops hebben nu al enorme concurrentie, waarschuwt Cannabis-Connect. De landelijke club van cannabiswinkeliers heeft de burgemeesters deze maand een brandbrief gestuurd. Uit een enquête onder 8.500 cannabisgebruikers blijkt dat bijna de helft op de zwarte markt koopt.  ,,Kweek geen eenheidsworst’’, zo smeken de coffeeshops. Teel meerdere wietsoorten, adviseren ze de burgemeesters. Het beste is om coffeeshops in eigen beheer of in een coöperatie zelf te laten kweken, aldus Cannabis-Connect. ,,Zij hebben verstand van wiet.’’

De coffeeshops worstelen met nog een probleem. Behalve wiet verkopen ze ook hasj. Die wordt geïmporteerd uit Marokko en is dus illegaal. Blijft de hasj straks naast de legale wiet gedoogd? Dan blijft er dus een achterdeurtje open.

Wietcriminaliteit

Volledig scherm
Ira Helsloot © IH

De wietproef maakt geen einde aan de keiharde criminaliteit binnen de illegale hennepteelt, waarschuwen politie-experts. ,,Je lost er een politiek probleem mee op: de illegale aanvoer naar de coffeeshops. Het criminele probleem blijft bestaan’’, zegt Ira Helsloot, hoogleraar Besturen van veiligheid aan de Nijmeegse Radboud Universiteit. Wil Nederland echt af van de wietcriminaliteit? Geef teelt en verkoop dan helemaal vrij, adviseert Helsloot. ,,Verkoop het net zoals alcohol.’’

Helsloot was betrokken bij de voorbereidingen van de nationale politie op de wietproef. De hoogleraar noemt de wietproef 'een stap in de goede richting'.  Hij wijst er op dat in Nederland echter vooral wordt geteeld voor de export. Naar schatting 70 tot 90 procent van de Nederlandse cannabis (geschat wordt 206 ton tot 549 ton aan wiet) is bestemd voor het buitenland. Met de export worden miljarden verdiend. ,,Veel geld vloeit zwart terug de samenleving in of wordt in andere criminele zaken geïnvesteerd’’, aldus Helsloot  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.