Wij mogen niet op zondag stemmen, de Duitsers wel

KRANENBURG - De Europese verkiezingen vinden in Nederland komende donderdag plaats, maar Duitsland gaat pas zondag naar de stembus. 

Volledig scherm
Duitsland gaat zondag naar de stembus. © Theo Peeters

In Duitsland vinden verkiezingen sinds de novemberrevolutie van 1918 - toen de keizer na de verloren eerste wereldoorlog werd afgezet - altijd op een zondag plaats om zodoende iedereen in de gelegenheid te stellen te gaan stemmen. Maar in Nederland, zo zegt een woordvoerder van het Europees parlement, mag er op zondag niet gestemd worden en op vrijdag en zaterdag ook niet. 

,,Orthodox-protestante kiezers mogen op zondag geen stem uitbrengen wegens de zondagsrust. Op vrijdag en zaterdag mogen joden dan weer niet gaan stemmen, aangezien de sabbat al begint op vrijdag bij zonsondergang”, aldus een woordvoerster van het Europees Parlement.

In Nederland stemmen we eigenlijk altijd op woensdag. Maar omdat de Europese Commissie heeft bepaald dat de verkiezingen in Europa van 23 tot 26 mei moeten plaats vinden (woensdag is 22 mei) heeft Nederland besloten om dan maar op de donderdag te gaan zitten. Net zoals Engeland. Op 24 mei gaat Ierland naar de stembus; op 24 én 25 mei Tjechië; op 25 mei Slowakije en Letland en de rest op zondag 26 mei.

Duitse lijst

Volledig scherm
In Nederland zijn de verkiezingen donderdag. © Theo Peeters

Ook de Nederlanders die in Duitsland wonen, kunnen zondag naar de stembus om te stemmen op kandidaten die op de Duitse lijst staan. Zoals omgekeerd de Duitsers in Nederland, donderdag in hun Nederlandse woonplaats kunnen gaan stemmen. In Nederland wonen zo'n 75.000 Duitsers: in Duitsland wonen tegen de 150.000 Nederlanders. Daarvan wonen er 40.000 in een grensregio. In de Kreis Kleve bijvoorbeeld wonen 14.000 Nederlanders. Die zijn niet allemaal - denk aan kinderen - stemgerechtigd.  

De administratieve hobbel - je moet je na een oproep eerst melden bij de gemeente waar je woont - nemen veel kiezers overigens niet. In de gemeente Kranenburg  waar zo'n 30 procent van de bevolking (10.000 inwoners) uit Nederlanders bestaat, hebben een kleine 100 Nederlanders die moeite genomen. De termijn waarbinnen je je kon melden, is inmiddels verstreken.  

De definitieve uitslag van de verkiezingen is pas zondagavond laat bekend. ,,Maar in elk land", aldus de woordvoerster, ,,worden op de dag van de verkiezingen natuurlijk wel polls gemaakt en prognoses gegeven. We verwachten zondag om 23.15 uur op basis van de verkiezingen in 18 lidstaten een voorlopige uitslag bekend te kunnen maken.”

Quote

Orthodox-protestan­te kiezers mogen op zondag geen stem uitbrengen wegens de zondags­rust

Elzelien van der Steen, Woordvoerster Europees Parlement
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.